Gheţarii europeni pierd din volum în ritm accelerat. Un gheţar elveţian e protejat, de câteva decenii bune, de o pătură albă ce reflectă lumina. Totuși, odată cu verile tot mai toride, stratul de protecţie a început să îşi piardă din eficienţă. Aşa că specialiştii caută idei noi ca să protejeze gheţarii de efectele încălzirii globale.

În urmă cu câteva mii de ani, Gheţarul Ronului din Alpii Elveţieni era cel mai mare din Europa. Acum însă, a ajuns al cincilea ca înălţime din Elveţia. Numai în ultimul secol a pierdut 1.400 de metri cubi de gheaţă, potrivit stirileprotv.ro.

Acest fenomen duce la condiții nefavorabile și chiar la distrugerea turismului din zonă. În urmă cu 150 de ani, familia lui Carlen Philipp avea un hotel care a fost închis după ce gheţarul a început să piardă gheaţă în ritm accelerat. Ca să-şi ţină totuşi altă afacere în viaţă, familia a început să acopere gheţarul cu un material alb, ce reflectă lumina şi încetineşte procesul de topire.

Numai materialul ce trebuie înlocuit anual costă însă în jur de 50.000 de euro. Familia însă câştigă banii excavând gheaţa în fiecare primăvară ca să creeze peşteri, vizitate apoi de turişti.

Temperaturile medii din Alpi au crescut cu 1,8 grade în ultimele şapte decenii. Cercetătorii caută soluţii ca să protejeze mai bine gheţarii. Păturile albe funcţionează, dar nici ele nu prea mai fac faţă din cauza încălzirii globale.