Elena Lasconi a dezvăluit cu cine va vota duminică

Elena Lasconi a afirmat că duminică, va merge la vot, așa cum a făcut dintotdeauna după Revoluție, exprimându-și speranța că România va continua parcursul european. Aceasta subliniat că, din punctul ei de vedere, neparticiparea la vot sau anularea buletinului îi anulează dreptul moral de a avea o opinie despre conducerea țării.

Deși nu a menționat explicit cu cine va vota, George Simion sau Nicușor Dan, fosta candidată la alegerile prezidențiale a afirmat că va fi sinceră, sugerând că publicul își poate da seama despre cine este vorba.

„Duminică voi face exact ce am făcut de la Revoluţie şi până în prezent: voi vota. Voi vota cu speranţa că România va rămâne pe drumul european. Personal, consider că absenţa de la vot sau anularea buletinului de vot nu îmi oferă legitimitatea de a avea un cuvânt de spus în felul în care este condusă ţara.

Cu cine votez? O să fiu foarte sinceră, adică exact aşa cum mă ştiţi. Nu am să le dau numele, ca să nu am surpriza ca această postare să dispară de aici, dar ştiu că sunteţi inteligenţi”, a scris aceasta pe Facebook.

Lasconi a precizat că ar fi multe de spus pro și contra, însă cei doi „se detaşează mult unul de celălalt prin fapte”.

Fosta șefă USR a spus că unul dintre candidați a fost parlamentar aproape cinci ani fără a aduce contribuții semnificative, că înainte de această funcție nu a avut o activitate profesională notabilă și că are interdicții de intrare în două țări vecine.

L-a descris ca fiind oportunist, interesat de imagine și voturi, nu de binele public. În schimb, celălalt candidat ar fi fost implicat activ în societatea civilă și, ca primar, a livrat rezultate — unele controversate, altele benefice comunității.

Din acest motiv, ea a declarat că va vota pentru candidatul faptelor și al direcției proeuropene, exprimându-și speranța că acesta va lucra alături de profesioniști autentici pentru binele României și i-a încurajat și pe ceilalți să facă la fel.

„Unul dintre candidaţi a fost parlamentar aproape cinci ani şi nu a făcut nimic pentru ţară. Înainte de viaţa de parlamentar nu s-a omorât cu munca. În plus, are interdicţie de intrare în două ţări vecine. E oportunist de profesie. S-a lipit de imaginea unui fost candidat pentru transfer de voturi şi a reuşit.

Aş putea spune că e abil, dar ar fi un compliment, pentru că nu a făcut asta pentru binele public, ci pentru propriul interes. Celălalt candidat a fost activ în societatea civilă şi în calitate de primar a livrat fapte. Unele controversate, altele bune pentru comunitate.

Aşa că, anul acesta voi vota pentru candidatul faptelor şi al drumului proeuropean cu gândul şi speranţa că se va înconjura de profesionişti incontestabili pentru binele României, pentru prezentul şi viitorul nostru, al copiilor noştri. Şi dacă eu îl pot vota cu sufletul împăcat, sper ca şi voi să o faceţi”, a precizat ea.

Elena Lasconi a adăugat că România se poate schimba în bine „doar prin iubire, iertare, toleranţă, şi nu prin ură şi dezbinare”.

„Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a conchis aceasta.

Comentariile au fost, în mare parte, apreciative

Comentariile la postarea Elenei Lasconi au fost, în mare parte, apreciative la adresa gestului său, mulţi internauţi considerând că „cine trebuie să înţeleagă, înţelege gestul şi ce trebuie făcut”.

Au existat însă şi reacţii critice, precum:

„Poate ar fi fost utile şi nişte scuze publice (…) mai ales faţă de cei care te-au susţinut în 2024 şi te-ar fi susţinut până la capăt atunci. E totuşi bine şi cu jumătate de gură, deşi ne dorim să nu mai mergem cu jumătăţi de măsură de acum”.

Răspunsurile la aceste comentarii nu au întârziat să apară şi au fost, în general, împăciuitoare:

„Să nu exagerăm, adevărul iese la suprafaţă, apreciaţi gestul şi mergem înainte. Nu e momentul pentru răutăţi”.

Potrivit datelor finale ale alegerilor din 4 mai, comunicate de Biroul Electoral Central, Elena Lasconi a obţinut 252.721 de voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 2,68% din totalul voturilor valabil exprimate.

În urma scrutinului, Elena Lasconi a demisionat din funcţia de preşedinte al USR, iar conducerea formaţiunii a fost preluată interimar de Dominic Fritz.