Biroul Electoral Central (BEC) subliniază că, din punct de vedere procedural și tehnic, este imposibil ca o persoană care nu se prezintă la vot să fie înregistrată în sistem sau să îi fie atribuit un vot.
BEC explică pas cu pas procesul de vot din străinătate
Procesul de vot în străinătate este gestionat prin intermediul Aplicației de Verificare a Dreptului de Vot (ADV), conectată la Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV).
În momentul în care un alegător se prezintă la secția de votare, primul pas este introducerea codului numeric personal în ADV. Doar dacă sistemul confirmă că alegătorul îndeplinește toate condițiile legale pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este invitat să semneze pe ecranul terminalului informatic.

Identitatea și semnătura sunt esențiale pentru acces la urnă
Semnătura digitală înregistrată în ADV este echivalentul semnăturii fizice pe lista electorală utilizată în secțiile din țară. După acest pas și doar după apăsarea butonului „Salvează semnătura”, alegătorul primește ștampila și buletinul de vot.
În continuare, își exprimă votul pe buletinul tipărit, îl introduce în urnă și returnează ștampila. Actul de identitate este înapoiat abia la finalul acestui proces de către membrul-operator de calculator.
„La secţiile de votare din străinătate, procesele de colectare a datelor privind prezenţa la vot, de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de către persoanele care se prezintă la vot, precum şi de generare a listelor electorale suplimentare din străinătate, sunt realizate prin intermediul Aplicaţiei de verificare a dreptului de vot (A D V ), pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
La prezentarea în secţia de votare, primul pas procedural constă în preluarea în ADV a codului numeric personal al alegătorului în vederea verificării îndeplinirii condiţiilor de exercitare a dreptului de vot. Ulterior, doar dacă alegătorul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a vota, membrul-operator de calculator asigură preluarea semnăturii alegătorului prin intermediul terminalului informatic, prin semnarea pe ecranul acestuia. La secţiile de votare din străinătate, semnarea listei electorale suplimentare prin intermediul terminalului informatic este echivalentul semnării fizice a listelor electorale la secţiile de votare din ţară.
Alegătorul primeşte ştampila şi buletinul de vot doar după ce semnează şi se apasă butonul Salvează semnătura. După ce îşi exercită dreptul de vot, acesta introduce buletinul în urnă şi returnează ştampila, ocazie cu care membrul-operator de calculator îi înmânează actul de identitate”, a informat autoritatea într-un comunicat.
Biroul Electoral Central a oferit mai multe clarificări
Biroul Electoral Central (BEC) a precizat punctual că:
- Nu se pot introduce în sistem datele unei persoane care nu s-a prezentat fizic la vot;
- În cazul în care alegătorul nu îndeplinește condițiile legale, acesta nu poate semna lista electorală;
- Validarea alegătorului în sistem este un pas obligatoriu, anterior semnării;
- Votul este exprimat exclusiv pe buletinul de vot tipărit, nu prin intermediul aplicației informatice;
- Alegătorul nu primește ștampila și buletinul decât după semnare și salvarea acesteia în sistem;
- Este imposibil ca un vot să fie exprimat înainte de finalizarea procedurii de semnare;
- Buletinul de vot nu are elemente de identificare, astfel că nu poate fi asociat ulterior unei persoane.
Amintim că turul al doilea ale alegerilor prezidenţiale va avea loc în ziua de 18 mai.