Autoritățile din Republica Moldova au spus că sistemul informațional automatizat de stat „Alegeri” este în totalitate sub controlul Comisiei Electorale Centrale și nu există niciun pericol privind integritatea procesului democratic.
Republica Moldova respinge acuzațiile de fraudă electorală
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului, a transmis într-un mesaj video că sistemul informatic folosit pentru gestionarea alegerilor este 100% sub controlul CEC. El a explicat că găzduirea tehnică a acestui sistem de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) este o măsură standard, aplicată în toate democrațiile pentru protejarea datelor sensibile și a infrastructurii critice.
STISC gestionează peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice din Republica Moldova, fără a avea acces la conținutul acestora. În cazul sistemului „Alegeri”, datele electorale rămân inaccesibile pentru STISC, iar centrul de date certificat contribuie la protejarea acestora în fața posibilelor atacuri cibernetice.

Reprezentantul guvernului a spus că sistemul electoral a fost ținta mai multor atacuri informatice
Reprezentantul guvernului a spus și că sistemul electoral a fost ținta mai multor atacuri informatice în ultimii ani, însă toate au fost respinse cu succes. În paralel, Poliția monitorizează activ spațiul online pentru a preveni tentativele de manipulare, dezinformare și fraudă care ar putea afecta procesul electoral.
„Alegerile din Republica Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă.
Declarațiile vin ca răspuns la acuzațiile opoziției, care a exprimat îngrijorări legate de integritatea alegerilor parlamentare. Guvernul face apel la populație să aibă încredere în caracterul liber, corect și sigur al alegerilor, iar orice afirmație contrară, fără dovezi, este considerată o încercare de a submina democrația în Republica Moldova
În intențiile de vot pentru alegerile parlamentare ar conduce Partidul Acțiune și Solidaritate, care ar obține cele mai multe mandate în viitorul legislativ, în care ar mai intra 3 formațiuni politice, conform unui sondaj dat publicității de compania iDATA. PAS ar obține 40,4%, conform datelor pentru votanții deciși, în condițiile în care aproape 30% dintre cei chestionați s-au abținut să ofere un răspuns.