Este unul dintre numele cele mai vehiculate din politica din România atunci când vine vorba despre poziţiile de top, cum ar fi inclusiv cea de prim-ministru!

Ilie Bolojan nu exclude o implicare la cel mai înalt nivel în politica din România

Ilie Bolojan (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi fost primar al Oradei timp de trei mandate, a fost întrebat care sunt planurile sale pentru anii ce vor urma. Are el de gând să candideze pentru şefia Partidului Naţional Liberal, să devină premier sau chiar preşedinte al României după alegerile din 2024?

Într-un interviu acordat recent, Ilie Bolojan a oferit un răspuns mai deschis decât de obicei la întrebarea dacă exclude aceste posibilităţi.

“N-ar fi normal să exclud și nici nu e cazul. (…) Nu exclud. Dar nu asta e problema de acum a României”, a afirmat Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan (Sursă: captură Digi24)

Nu există un salvator care să rezolve toate problemele

Totuşi, liberalul a ţinut să-i aducă pe români cu picioarele pe pământ: ideea salvatorului din politică, o persoană care va rezolva toate problemele, nu este o aşteptare ce va fi vreodată confirmată.

“Ideea asta că dacă vine cineva în politică este un salvator care va rezolva toate problemele este o așteptare care nu va fi niciodată confirmată de realitate. Eu am avut experiențe în politica națională. (…)

Nu, nu despre asta e vorba (despre frica de eşec – n.red.), ci despre o analiză rațională”, a mai spus Ilie Bolojan, în interviul acordat pentru Libertatea.

Mă întreabă oamenii: în 2024 ce se va întâmpla? Nu asta e important

Politicianul recunoaşte că foarte mulţi îl întreabă ce are de gând să facă în 2024, însă spune că 2022 şi 2023 sunt anii de bază pentru România.

“Mă întreabă oamenii: în 2024 ce se va întâmpla? Nu, important e ce se va întâmpla în 2022 și 2023, că sunt ani de bază și să-i tratăm cu atenție. Nu exclud, însă, repet, nu aceasta e problema noastră. (…)

Tu fă-ți treaba cât mai bine acolo unde ești și generează o schimbare în jurul tău. Așa i-aș zice. La Oradea a funcționat. Fără poze pe Facebook, ca să mă preamăresc. Mulți colegi, primari din țară, m-au întrebat: cum ai făcut asta sau aialaltă?

Și am văzut, la modul deschis, că uneori se schimbă lucruri și la ei în localități. Dar să fiu sincer, am avut și multă șansă. Bolojan primar liberal la Vaslui nu ar fi avut niciodată succesul lui Bolojan, primarul liberal de la Oradea”, a mai explicat şeful CJ Bihor.

Ce părere are Ilie Bolojan despre promisiunile făcute de Klaus Iohannis?

Ilie Bolojan a mai vorbit şi despre modul în care preşedintele Klaus Iohannis a reuşit sau nu să schimbe România, aşa cum a promis în campania electorală.

“Conjunctura în primii ani e clar că nu a fost favorabilă. Există și o problemă în Constituția noastră. Cel mai legitim om politic, președintele, candidează și face campanie și promisiuni.

Apoi el constată că a câștigat cu un program de executiv pe care nu are pârghii să îl pună în practică. Și de aia e nevoie de „guvernul lui”, nu ca persoană, ci de guvernul promisiunilor lui. (…)

În primul mandat a fost un guvern de altă coloratură, majorități slabe. Nu putem spune că în primul mandat s-au făcut niște lucruri extraordinare. Asta e realitatea.

În al doilea mandat, părea o perspectivă. Nu mai era presiunea alegerilor, ar fi putut să fie o treabă bună. Dar n-a funcționat coaliția.

Dacă nici noua coaliție PNL-PSD-UDMR nu merge, vă dați seama că și al doilea mandat al președintelui Iohannis nu va livra. Nu va fi un mandat de succes, asta e cât se poate de clar”, a mai declarat Ilie Bolojan.