Așa s-a conturat și ipoteza privind persoana care ar urma să-l înlocuiască. Este vorba de un personaj extrem de controversat, despre care se spune că e un admirator al lui Stalin.

Se pregătește un complot pentru debarcarea lui Putin și înscăunarea șefului spionilor din Rusia?

Potrivit taboidului The Sun, în ultimele zile s-a zvonit că membrii din anturajul lui Putin complotează să-l înlăture de la putere și să-l instaleze la Kremlin pe șeful spionilor din Rusia, în vârstă de 70 de ani, Alexander Bortnikov.

Toate opțiunile pentru a-l elimina pe Putin, inclusiv otrăvirea

Serviciul de informații al Armatei ucrainene susține că are informații despre un presupus complot pus la cale de cei mai apropiați colaboratori ai lui Putin.

Un comunicat al Serviciului de Informații al Armatei ucrainene pretinde chiar că s-ar fi găsit un înlocuitor pentru Putin, în persoana lui Alexander Bortnikov, directorul FSB (fostul KGB).

Autorii unui astfel de complot iau în calcul toate opțiunile pentru a-l elimina pe Putin, inclusiv otrăvirea sau simularea unui accident, notează The Sun.

Cine este Bortnikov și cum a transformat FSB în „arma de pedepsire” a regimului

Dacă Putin va fi detronat, Bortnikov, care a fost sancționat dee-SUA în urma războiului din Ucraina, este în pole-position pentru a-l înlocui pe liderul de la Kremlin.

Bortnikov este actualul director al FSB, fiind considerat unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia și membru influent al cercului de apropiați ai lui Putin.

Ca și președintele rus, este fost ofițer al KGB și l-a întâlnit pentru prima dată pe Putin în timp ce cei doi erau staționați la Leningrad, în anii 1970.

De când a devenit șeful spionajului din Rusia, în 2008, se spune că temutul fost agent KGB a transformat FSB în „arma de pedepsire” a regimului Putin. De asemenea, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei este considerat creierul și inima guvernului lui Putin și se comportă ca un „stat în stat”.

Asociat cu otrăvirea lui Litvinenko

La scurt timp după ce Putin a fost numit președinte interimar, Bortnikov a fost numit pentru prima dată șef al Serviciului de Securitate Economică al Rusiei, deținând o putere uriașă.
De asemenea, este unul dintre puținii oameni din Rusia care au câștigat gradul de general de armată.

În 2006, s-a susținut că Bortnikov a fost implicat în operațiunea de asasinare a fostului spion KGB Alexandru Litvinenko, devenit unul dintre cei mai acerbi critici ai lui Vladimir Putin. Acesta a încercat să demaște practicile corupte ale Kremlinului, dar a sfârșit, în 2006, otrăvit cu poloniu 210.

Susținător al epurărilor în masă comise de Stalin

Bortnikov a fost, de asemenea, acuzat că este un admirator al lui Stalin. În 2017, zeci de cadre universitare au susținut că șeful FSB legitimează epurările în masă făcute sub Stalin, cunoscute sub numele de ”Marea Teroare”. Bortnikov afirmase că arhivele arată că „o parte semnificativă” din dosarele penale ale celor uciși în timpul regimului stalinist „aveau o latură obiectivă”.

Potrivit datelor, doar în anul 1937, în timpul ”Marii Terori”, așa cum a fost numită de istorici perioada epurărilor staliniste, au fost arestate circa un milion și jumătate de persoane. În următorii doi ani au fost executate prin împușcare peste 700.000 de persoane în baza unor condamnări arbitrare sau a unor mărturii false, obținute prin tortură.

De ce Bortnikov

Serviciile de informații ucrainene susțin că, probabil, complotiștii l-au ales pe șeful spionajului deoarece cred că el ar putea restabili legăturile economice cu Occidentul. „Obiectivul lor este să-l înlăture pe Putin de la putere cât mai curând posibil și să restabilească legăturile economice cu Occidentul, distruse din cauza războiului din Ucraina”, susțin ucrainenii.

„Se știe că Bortnikov și alți reprezentanți ai elitei ruse iau în considerare diverse opțiuni de înlăturare a lui Putin. Otrăvirea, un accident sau orice altă „coincidență” nu sunt excluse”, afirmă ucrainenii.

Se pare că relația dintre Putin și Bortnikov a devenit tensionată după ce șeful FSB ar fi fost învinuit că a permis comandanților săi militari să le lase copleșiți de apărare ucraineană.