Jocul lui Putin. Decodarea următoarei mișcări a Kremlinului

Obuzele se abat asupra blocurilor de locuințe, alimentele și alte produse de bază se împuținează. Sute de oameni, adunați într-un teatru, transformat în adăpost pentru copii și bătrâni, a fost, în această săptămână, ținta unui atac aerian rusesc, mulți oameni fiind surprinși sub dărâmături. Numărul exact al morților și al răniților nu este deocamdată cunoscut.

Și totuși, deși tot acest carnagiu continuă, există și licăriri de speranță, au scris Paul Nuki și Richard Woods pentru telegraph.co.uk

Tratativele de pace au înregistrat progrese

Potrivit unor relatări din presă, tratativele de pace au înregistrat progrese, fiind discutat un plan în 15 puncte. Prreședintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părut să facă niște concesii, recunoscând deschis că Ucraina nu poate adera la NATO – una dintre principalele condiții ale Rusiei. Serghei Lavrov, ministrul de externe grizonat și viclean al Rusiei, a spus că statutul unei neutralități militare a Ucrainei este “serios discutat” de cele două părți și că “există niște formule concrete care, în opinia mea, sunt pe cale de a fi convenite”.

În același timp, Zelenski afirmă că pretențiile Rusiei pentru încetarea conflictului devin mai realiste. Într-o convorbire telefonică de joi după-amiază, avută cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Putin a înaintat niște condiții care dădeau de înțeles că el ar renunța la planul său anterior, respectiv, acela de a instala în Ucraina un guvern-marionetă.

Mulți din Ucraina și din Occident trebuie să spere că se poate ajunge la un acord – și încă rapid – dacă ar fi chiar și numai pentru a pune capăt omorurilor și distrugerilor. Dar oare e sigur că se poate ajunge la un compromis?

Și totuși, în ceața războiului, mai ales o ceață ale cărei origini sunt tulburi și care este viu contestată, nimic nu e clar.

Poate avea cineva încredere în cuvintele lui Lavrov? Cu numai 10 zile în urmă, în timp ce atâția oameni mureau în Ucraina, el pretindea în mod ridicol că Rusia nu a declanșat o invazie. Să fie oare Putin surprins pe rezistența ucrainenilor și să dea oare înapoit căutând o cale de ieșire? Sau el doar trage de timp, căutând să-și adune forțele și să-și continue presiunile? Poate să supraviețuiască Rusia consturilor economice datorate sancțiunilor Occidentului? Dar oare chiar îi pasă lui Putin de toate astea?

Experții occidentali, de la politicieni la profesori, au opinii diferite. După cum diferite sunt și pagubele provocate de luptele din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei. După cum remarca pe Twitter comentatorul Ian Bremmer, de la Eurasia: “Dacă Putin va pierde într-un mod tragic, asta nu înseamnă că ucrainenii vor câștiga”.