Prim-ministrul ungar a declarat, marți, că „pe masa NATO se află propuneri periculoase în ce priveşte răspunsul la războiul din Ucraina”. Viktor Orban a menţionat că anumite state membre au vehiculat din nou ideea impunerii unei zone de interdicţie aeriană – no fly – deasupra Ucrainei.

Turcescu: Oricât ar striga Zelenski, nu ne putem băga

Jurnalistul Robert Turcescu s-a întrebat dacă declarația liderului maghiar sugerează cumva că „trebuie să intrăm în acest conflict (n.r. – din Ucraina). Sunt unii care zic, stați puțin, să punem piciorul pe frână. NATO e mai ales o alianță defensivă, așa a fost creată. Oricât ar striga Zelenski, bă, nu ne putem băga. În același timp există și acest bâzdâc să ne băgăm”, a comentat moderatorul.

Sursă: Dreamstime

„E în statutul ei (n.r. – să fie defensivă)”, a amintit jurnalistul Victor Ciutacu.

Jurnalistul EVZ Mirel Curea consideră că declarația surprinzătoare a premierului Ungariei este mai degrabă o piesă din „arsenalul propagandistic” în favoarea liderului de la Kremlin. „Mesajele astea de înțelepciune pot fi interpretate de unul ca Putin drept o invitație. Atunci mai dai și mesaje de-ăstealalte”.

Ciutacu: Orban câștigă foarte mult politic apărând interesele propriului popor

Jurnalistul Victor Ciutacu interpretează intervenția lui Orban ca un semnal electoral către votanții săi în direcția dependenței de gazele lui Putin și a ignorării mesajelor UE. „Oricât ar fi el de NATO, Orban, spre deosebire de ai noștri, a câștigat și câștigă foarte mult politic, apărând interesele propriului popor. Spre deosebire de noi, are un contract pe 40 de ani cu Gazpromul. El dacă taie țeava de gaz cum zic vitejii UE, rămâne fără gaze deloc”.

Istoricul Florian Bichir consideră dimpotrivă că Viktor Orban a făcut o eroare politică, pe care o va deconta la apropiatul scrutin electoral. „Ține la cetățenii lui uitând că are un bazin fabulos aici în Transilvania. Ca și cum pe români să îi dracu și pe ai lui din Transilvania nu. E un foarte bun om politic, dar e ipocrit. Numai pentru voturi”, a conchis istoricul.

Podcastul complet poate fi vizionat aici: