Bulgaria îl sfidează pe Vladimir Putin!

Bulgaria trimite o undă de şoc către Rusia! A spus adio contractului cu Gazprom

Autorităţile de la Sofia au anunţat că nu vor mai înnoi actualul contract de livrări de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, în contextul războiului din Ucraina.

Vecinii de la sud de Dunăre au de gând să analizeze livrări alternative şi posibilitatea unor achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene pentru a evita problemele de aprovizionare.

Mesajul a fost transmis sâmbătă, 19 martie, de către vicepremierul bulgar Assen Vassilev, notează jurnaliştii de la Bloomberg, potrivit Agerpres.

Contractul semnat pe 10 ani cu Gazprom, prin care Bulgaria îşi asigură aproape toate necesităţile de gaze naturale, expiră la sfârşitul anului 2022.

Sursele de aprovizionare ale ţării vecine puteau fi diversificate cu ani în urmă

Din păcate, timp de mai mulţi ani, autorităţile de la Sofia au întârziat proiectele menite să diversifice sursele de aprovizionare, inclusiv un interconector cu Grecia şi extinderea singurei facilităţi de depozitare de gaze.

Guvernul de la Sofia se vede însă nevoit acum să accelereze ambele proiecte, existând temeri serioase că războiul din Ucraina ar putea provoca perturbări.

“Având în vedere actuala situaţie, nu pot fi discuţii cu Gazprom. Am purtat discuţii atât cu Grecia cât şi cu Turcia” pentru a utiliza infrastructura existentă pentru livrări de gaze lichefiate şi a majora livrările din Azerbaidjan, cu care Bulgaria are un contract, a transmis Assen Vassilev.

Un nou mecanism comun privind achiziţia de gaze la nivelul UE?

Mai mult, vicepremierul bulgar a declarat că Guvernul de la Sofia speră că, până la finele verii, va exista un mecanism comun de achiziţii de la gaze la nivelul Uniunii Europene.

Acest mecanism ar trebui să permită ţărilor europene să negocieze preţuri mai bune, afirmă Vassilev.

Războiul din Ucraina a forţat deja UE să îşi redefinească politica energetică şi să caute să îşi reducă mai rapid dependenţa de Rusia, principalul său furnizor de energie.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un plan care prevede diminuarea cu aproape două treimi a importurilor de gaze ruseşti în acest an şi eliminarea completă a dependenţei de toţi combustibilii fosili furnizaţi de Rusia până în 2027.