UDMR va da premier în România? Ar fi o premieră. Kelemen Hunor a confirmat varianta

Kelemen Hunor a explicat că s-a propus inclusiv varianta unei rotații „în trei”, în care și UDMR poate da premierul. Totodată, liderul UDMR a vorbit și despre modificarea Constituției și care este viziunea sa despre reforma respectivă.

„Am început discuțiile pe programul de guvernare. Să vedem dacă putem să armonizăm cele două programe. Noi cu PNL avem un program de guvernare făcut anul trecut, și sigur PSD are un program. Va dura câteva zile această dezbatere. Eu cred că se poate ajunge la o înțelegere”, a declarat Kelemen Hunor la Digi24.

Ce variante au fost discutate?

„Am început discuțiile pe structura guvernului. Nu cred că vor fi probleme și urmează discuția pe un acord politici. În mare vom păstra structura actuală. Sunt discuții să ducem Cercetarea la Educație, să ducem Secretarul General al guvernuluisă fie membru al Cabinetului.

Am discutat câteva variante. Eu am propus să avem un Minister al Familiei pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală. Au fost și alte propuneri, dar se creionează 20-21 de ministere, nu are mare importanță.

Trebuie să vedem care sunt așteptările societății și care sunt provocările pe termen lung pentru România. Trebuie să vedem dacă Ministerul Economiei trebuie să rămână așa sau scoatem IMM-urile. Am avut această discuție și ieri și urmează să continuăm discuțiile. Un om politic trebuie să știe să gândească pentru 10 ani înainte. (…) Ieri când ne-am uitat pe agendă cu toții am fost de acord că trebuie să facem guvernul repede.

Dacă prelungești mult va muri și această încercare și rămâne o singură soluție: alegerile anticipate. Există și această presiune leagată de pandemie, de rectificarea bugetului și pregătirea bugetului pentru anul viitor”, a declarat liderul UDMR.

Premier prin rotație

De asemenea, liderul UDMR a vorbit și despre varianta ca premierul să fie dat prin rotație. Acest lucru este o „soluție”, spune el, chiar dacă nu a fost încercată niciodată.

„Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu.

Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la președinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului”, a mai spus Kelemen Hunor.

Modificarea Constituției

„Noi avem un sistem semi-prezidențial. În UE sunt 17 state cu regimuri parlamentare. Marea majoritate funcționează pe republică parlamentară. Asta înseamnă că președintele este ales de Parlament. Sigur, atribuțiile președintelui nu trebuie luate. Poți să dai atribuții în plus, poți să iei atribuții, nu asta e problema.

Putem să mergem spre republică parlametnară, poți să mergi și spre republică prezidențială. Noi din 90 susținem republică parlamentară. Și în 2003 am susținut această idee. Președintele trebuie să fie un mediator eficient. Ideea este să fie ales de Parlament. S-ar putea să câștige cineva jumătate plus unu și nu trebuie să negociezi. Asta ar înseamnă o mobilizare mult mai mare la parlamentare”, a declarat acesta.