După ce Parlamentul European a optat pentru Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, iar statele membre l-au preferat pe francezul Jean-François Bohnert mai departe vor urma negocieri.

Din partea Consiliului COREPER vor merge 3 ambasadori, din statele UE aderente la Parchetul European și care preiau în continuare de la România Președinția Rotativă a Consiliului UE. Astfel, negociatorii din partea Consiliului, de care va depinde soarta lui Kovesi, ar urma să fie ambasadoarea Finlandei, Marja Rislakki, ambasadorul Croației, Mato Škrabalo, și ambasadorul Portugaliei, Nuno Brito.

„Ca urgență, încercăm să găsim o soluție cu Parlamentul European, dar este imposibil de estimat cât vor dura negocierile. Timpul este însă limitat, pentru că EPPO ar trebui să fie operațional din noiembrie 2020. Și noul procuror-șef va avea mult de lucru, pentru că el sau ea va fi șeful EPPO și va trebui să organizeze munca acestui birou, să direcționeze activitățile, să ia decizii potrivit regulamentului european. Deși pare o dată îndepărtată noiembrie 2020, numirea trebuie făcută suficient de rapid. Dar este deficil de estima acum calendarul”, a declarat un diplomat apropiat echipei de negociere a COREPER, conform hotnews.ro.

Finlanda va fi „honest broker” și „va încerca să găsească o soluție” pentru numirea procurorului-șef european – a mai spus diplomatul. El a mai arătat că Consiliul COREPER a votat o listă de preferințe, în capul căreia s-a situat candidatul francez, urmat de Kovesi și de germanul Ritter (la egalitate). De aici ar reieși că, din acest punct de vedere, poziția Parlamentului European este mai fermă decât a COREPER, pentru că președintele PE, Antonio Tajani, a transmis Consiliului UE o singură opțiune pentru funcția de procuror-șef european: Laura Kovesi.

România încearcă de săptămâni să împiedice candidatura procuroarei anticorupţie Kövesi. Acum intervine în favoarea româncei comisarul european pentru justiţie Vera Jourova.

Comisarul UE pentru justiţie Vera Jourova a avertizat guvernul român să nu împiedice candidatura luptătoarei anticorupţie Laura Codruţa Kövesi la funcţia de procuror general al Parchetului European. La Bruxelles Jourova a adresat tuturor un apel cerându-le să „joace corect” în procesul pentru desemnarea procurorului general al noului parchet european. Nimeni nu trebuie să „discrediteze sau submineze” candidaţii pentru postul respectiv.