La licitaţia organizată vineri, GASC a plătit un preţ de 190,88 dolari pe tonă, preţ care include şi costul transportului, grâul românesc fiind livrat de firma Ameropa. 

Cu toate acestea, la licitaţia internaţională organizată vineri, GASC a primit doar cinci oferte, comparativ cu un număr de 10 până la 20 de oferte pe care le primea în mod normal. 

Ameropa a făcut cea mai mică ofertă de preţ dacă se adaugă şi transportul. Dacă se exclude însă costul transportului, cea mai mică ofertă a fost făcută de firma Cargill Inc. care a oferit 60.000 de tone de grâu francez la un preţ, 185,25 dolari pe tonă, faţă de 186,55 dolari pe tonă în cazul grâului românesc oferit de Ameropa. 

Potrivit traderilor, participarea redusă a marilor companii internaţionale la licitaţia organizată vineri se explică prin confuzia care există cu privire la conţinutul de cornul secarei acceptat de partea egipteană. În timp ce Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt susţinea că acceptă grâu cu un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, o serie de oficiali din Ministerului Agriculturii din Egipt au declarat că toate livrările cu un conţinut mai mare de zero vor fi interzise, astfel că unei nave cu grâu francez i-a fost interzisă intrarea în porturile egiptene. 

În încercarea de a recâştiga încrederea traderilor, Ministerul Aprovizionării şi cel al Agriculturii din Egipt au organizat duminică o conferinţă de presă în care i-au asigurat pe furnizori că vor accepta grâu cu un conţinut de cornul secarei de până a 0,05%, acesta fiind de altfel şi standardul acceptat la nivel global. 

De la începutul anului fiscal 2015/2016, Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a achiziţionat peste trei milioane de tone de grâu, printre principalii furnizori numărându-se şi România. 

AGERPRES