GASC este responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, cel mai mare importator mondial de grâu.

Vicepreşedintele GASC, Mamdouh Abdel Fattah, a precizat că autoritatea a cumpărat 120.000 de tone de grâu din Rusia şi 60.000 de tone de grâu din Ucraina la un preţ mediu de 212,26 dolari pe tonă, preţ care include şi transportul. Grâul urmează să fie livrat Egiptului în perioada 11 – 20 august.

Aceasta a fost a doua achiziţie de grâu efectuată de statul egiptean de la începutul noului an fiscal, care a debutat la 1 iulie 2015. Prima achiziţie a fost făcută vineri, când Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu din România la un preţ de 212,47 dolari pe tonă. După achiziţia de vineri, ministrul egiptean al Aprovizionării, Khaled Hanafi, a declarat că rezervele strategice de grâu local şi importat sunt suficiente până la începutul lunii ianuarie 2016.

Conform celor mai recente date ale Băncii Centrale a Egiptului, în primele trei trimestre ale precedentului an fiscal, importurile egiptene de grâu s-au cifrat la 1,63 miliarde de dolari.
Egiptul cumpără în mod frecvent grâu din România. În total, GASC a cumpărat în acest sezon o cantitate de aproximativ 1,20 milioane tone de grâu din România.

SURSA: Agerpres