'Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu din România de la firma Cargill, alte 60.000 de tone de grâu tot din România, dar de la firma Nidera, precum şi 60.000 de tone de grâu din Rusia de la compania Venus', a declarat vice-preşedintele GASC, Mamdouh Abdel Fattah.

Potrivit acestuia, preţul mediu a fost de 262,12 dolari pentru fiecare tonă, tarif care include şi transportul.

Cargil a vândut grâu cu 248,50 dolari/tonă, la un cost de transport de 9,22 dolari/tonă, în timp ce Nidera l-a comercializat cu 255,97 dolari/tonă, iar cei de la Venus au câştigat cu oferta de 256 dolari/tonă, plus 10,97 dolari/tonă transportul.
 
Tranzacţia marchează cea de-a 25-a licitaţie internaţională pentru grâu din iulie 2013, când preşedintele Mohamed Mursi a fost înlăturat de la putere.

Până în prezent, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt a achiziţionat de pe pieţele internaţionale aproximativ cinci milioane de tone de grâu. De asemenea, autorităţile de la Cairo au cumpărat de la fermierii locali 3,5 milioane de tone de grâu.

La începutul săptămânii, ministrul egiptean al Aprovizionării, Khaled Hanafi, a revizuit în scădere estimarea privind cantitatea de grâu care va fi achiziţionată de la fermierii locali, la 3,9 cinci milioane de tone, faţă de 4,4 cinci milioane prognozat anterior.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: