Din cauza conflictului dintre Federaţia Rusă şi ţările Uniunii Europene, legumele şi fructele care urmau să fie exportate în Rusia au luat calea pieţei româneşti blocând astfel comerţul intern şi intracomunitar pentru operatorii români, potrivit asociaţiei de producători Hortifruct.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat săptămâna trecută, că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.

Acesta nu a exclus însă posibilele efecte care ar putea apărea, în timp, pe piaţa internă din cauza unui aflux mare de produse provenite din ţările care exportă masiv în Rusia.

“Decizia Rusiei nu ne afectează pentru că nu avem exporturi foarte mari pe piaţa din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, şi cred că era vorba de ceva porumb şi floarea soarelui, puţine produse. Nu reprezintă mare lucru, care să ne afecteze direct, doar indirect, în timp, atunci când produsele din alte ţări, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piaţa din Rusia, ar trebui să ajungă undeva pe o piaţă”, a declarat, săptămâna trecută, vicepremierul Daniel Constantin.

În total, vindem rusilor de 1,4 miliarde de euro, mai putin de 3% din totalul exporturilor şi cumpărăm de la ei de 2,3 miliarde.

Acesta consideră că la nivelul UE trebuie o acţiune unitară şi “cât mai rapidă”, astfel încât să poată fi asigurată producătorilor o competiţie corectă.

Rusia a decretat joi o “interdicţie totală” a majorităţii produselor alimentare provenite din ţările Uniunii Europene şi din SUA, în replică la sancţiunile occidentale adoptate împotriva Moscovei. Această interdicţie vizează carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a interzis pentru un an importurile de produse agricole şi alimentare din ţările care au impus sancţiuni Rusiei.

Sursa: Agerpres