Potrivit unei analize Raiffeisen Research, sabia lui Damocles atârnă deasupra pieţelor financiare, iar ratele de creştere din zona euro vor varia puternic în 2011. Deşi umbrite de evoluţia datoriei Greciei, atat zona euro cat şi pieţele emergente au cunoscut o creştere puternică în prima jumătate a lui 2011 – singura dezamăgire reprezentând-o Statele Unite.
‘Ne aşteptăm la o dezvoltare în oglindă în cea de-a doua jumătate a anului. Cifrele macroeconomice şi rezultatele corporate ar trebui să se bucure din nou de atenţie pe măsură ce drama Greciei se va diminua. Cu toate acestea, posibilitatea înrăutăţirii crizei greceşti continuă să planeze asupra pieţelor financiare, asemenea sabiei lui Damocles’, a explicat Brezinschek.
Helge Rechberger, specialist în pieţele de acţiuni, se aşteaptă ca trecerea Greciei peste perioada de criza şi rezultatele trimestrului doi să încurajeze investiţiile în activele considerate mai riscante: ‘Din moment ce perspectivele pentru profit rămân peste medie iar evaluările sunt favorabile, ratele de actualizare ar trebui să stimuleze activitatea de cumpărare atât pentru acţiunile cât şi pentru obligaţiunile segmentului corporate’, precizează acesta. După un start bun al zonei euro la începutul lui 2011, analiştii Raiffeisen Research se aşteaptă ca această dinamică să încetinească în cea de-a doua jumătate a anului.

Cu toate acestea, zona euro ar trebui să aibă o rată de creştere de 2 procente în 2011. Ca şi în anul precedent, această medie este rezultatul unor diferenţe colosale în ratele de creştere ale PIB-urilor diferitelor ţări. Pe de-o parte, motorul zonei euro, format din ţări precum Germania şi Austria, a recuperat deja pierderile din 2009.

‘Pentru 2011, ne aşteptăm la o rată de creştere de 3,3% pentru Austria şi de 3,6% pentru Germania’ spune Brezinschek. ‘Pe de altă parte, Portugalia şi Grecia rămân în recesiune, scăderea de peste 3% a PIB-ului Greciei fiind cea mai mare din întreaga zonă euro’, a mai spus acesta.

Cu toate acestea, evoluţia economică ar trebui să fie mai omogenă în 2012, reflectând rezolvarea crizei datoriei suverane. Cu toate acestea, implementarea măsurilor necesare acestei evoluţii ar putea genera turbulenţe pe parcursul anului.

‘Acest subiect ar putea fi din nou de interes pentru investitorii de pe pieţele financiare, îndeosebi în primăvara lui 2012, atunci când vor fi publicate datele referitoare la deficit si datorie, precum şi noile planuri de buget’, spune Brezinschek.
SURSA: Agerpres