‘După conferinţa de presă a Băncii Centrale Europene ne-am lămurit ce ne aşteaptă: continuarea politicii de fugi de angajamente, politică începută în 1999. Doctrina monetară este acum 100 la sută americană, în termenii intervenţiei verbale. Cu alte cuvinte, minimizăm aşteptările pieţei, în loc să luăm decizii legate de dobânzi. A sfătui piaţa ce să facă, echivalează cu dezastrul. Ne amintim şi de felul în care au fost aplicate recent în cele opt cicluri de injecţie monetară. A fost foarte din scurt, apoi realitatea ne-a lovit în plin. Să ţinem acum discursuri pieţei e cel mai rău lucru cu putinţă, acum când Banca Federală a SUA vorbeşte şi ea despre calea normalizării. Desigur, BCE s-a simţit încolţită. A fost pusă la colţ de discursul celor din America: cifre stabile, dar nu excepţionale, lipsa angajamentului din partea politicienilor’, arată Jakobsen.

Conferinţa de presă a fost plină de mesaje puternice din partea preşedintelui Mario Draghi. A încercat din răsputeri să ne convingă că nu e momentul pentru o dezbatere asupra dobânzii, iar BCE nu are un ‘termen limită’ pentru a o face. Pe de altă parte, mi s-a părut evident că Draghi a fost conştient că e un nou moment în care e în lumina reflectoarelor. A fost aproape nepoliticos cu reporterii, întrerupea conversaţiile şi era foarte agresiv. De asemenea, după părerea mea, a fost foarte grăitor limbajul trupului. Poate că sunt semne ale importanţei momentului, dar sunt şi semne ale disperării. BCE simte, probabil, că are mai multe ‘arme’, dacă amână această decizie până după alegerile din Germania, consideră economistul şef al Saxo Bank.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunţat, pe 5 iulie, că politica monetară a BCE va rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp, oferind pieţelor financiare un semnal clar cu privire la direcţia în care se va îndrepta costul creditului în zona euro, transmite Reuters.

BCE a hotărât în şedinţa de politică monetară ca dobânda la operaţiunile principale de refinanţare să rămână la nivelul record de 0,5%. De asemenea, BCE a lăsat nemodificate şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit, la nivelurile de 1% şi, respectiv, 0%.

Luna trecută, Rezerva Federală americană a semnalat că are de gând să înceapă să-şi reducă măsurile de stimulare, dacă economia va continua să dea semne de ameliorare, însă spre deosebire de SUA, economia zonei euro rămâne într-o situaţie fragilă. Potrivit celor mai recente prognoze, BCE se aşteaptă pentru acest an la o contracţie de 0,6% a Produsului Intern Brut în zona euro, urmând ca în 2014 să înregistreze un avans de 1,1%, arată analiştii.

SURSA: Agerpres