Ar fi al şaptelea declin anual din 2008, când Grecia a intrat în recesiune. În luna mai, Comisia Europeană a înrăutăţit prognoza privind creşterea economică a Greciei, la 0,5%, faţă de un avans de 2,5% previzionat anterior, dar economiştii intervievaţi de Bloomberg argumentează că o estimare privind un recul de 0,7% este mult mai realistă.

De asemenea, economiştii au revizuit şi prognoza privind rata şomajului în acest an, la 25,9%, de la estimarea de 26,3% în aprilie, iar deficitul ar urma să se situeze la 3% din PIB, faţă de previziunea anterioară, de 1,9% din PIB.

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat recent Oficiul elen de Statistică (ELSTAT).

În 2014, economia a ieşit din recesiunea care a durat şase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulenţele din ultimele luni au afectat evoluţia PIB-ului. Săptămâna trecută, Grecia a obţinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiară (EFSM), bani suficienţi pentru a asigura finanţarea Greciei până la finalizarea negocierilor cu creditorii internaţionali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel după 2010.

În ritm anual, PIB-ul Greciei a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2015, o încetinire faţă de avansul de 1,3% din ultimele trei luni ale lui 2014. AGERPRES