Conform datelor revizuite publicate vineri de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în primele trei luni 2016 o expansiune anuală de 0,8%, faţă de o creştere de 0,5% previzionată anterior. Este cea mai slabă performanţă din primul trimestru din 2015. 

În trimestrul patru din 2015, economia a crescut cu 1,4%. Economiştii se aşteptau la o expansiune de aproximativ 0,9% în primele trei luni din 2016, deoarece fundamentele rămân solide. 

Cheltuielile cu construcţiile rezidenţiale au urcat cu 17,1% în primele trei luni 2016, cel mai rapid ritm de creştere din 2012. Nivelul stocurilor acumulate s-a ridicat la 69,6 miliarde de dolari în primul trimestru din 2016, faţă de 60,9 miliarde de dolari previzionat anterior. 

În perioada ianuarie – martie 2016, creşterea PIB-ului SUA a fost susţinută de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) care au înregistrat un avans de 1,9%, faţă de un avans de 2,4% în ultimele trei luni din 2015. 

Economiştii se aşteaptă ca prima economie mondială să înregistreze o expansiune de aproximativ 2% în trimestrul doi din 2016, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei pe piaţa forţei de muncă şi a majorării cheltuielilor de consum. 

Rezerva Federală a SUA (Fed), care a menţinut neschimbată dobânda de bază, a avertizat recent că ritmul de creştere încetinit ca urmare a scăderii cheltuielilor gospodăriilor şi exporturilor. Cu toate acestea, Fed a subliniat că în viitor activitatea economică va înregistra o creştere moderată, graţie îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii.

AGERPRES