Oleg Zasov a precizat că Ministerul Dezvoltării a decis să-şi păstreze nemodificate estimările de creştere pentru acest an la 0,5%, în schimb a coborât estimările de creştere pentru 2015 până la 1%, de la 2% anterior, din cauza crizei ucrainene şi a sancţiunilor occidentale.

În ultimele luni, Ministerul rus al Dezvoltării Economice a făcut mai multe revizuiri la estimările sale privind evoluţia economiei. Dacă la începutul anului autorităţile de la Moscova mizau în 2014 pe o creştere economică cuprinsă între 0,5 şi 1,1%, după adoptarea primei runde de sancţiuni occidentale în primăvară, sancţiuni care au condus la o fugă masivă a capitalurilor, guvernul rus şi-a revizuit prognoza de creştere pentru 2014 la 0,5%, după un avans de 1,3% în 2013 şi o creştere de 3,4% în 2012. La rândul său, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit în jos estimările privind ritmul de creştere care ar urma să fie înregistrat în acest an de economia Rusiei până la 0,2%.

De asemenea, Oleg Zasov a estimat că embargoul introdus de Moscova pentru produsele alimentare occidentale va conduce la creşterea cu un punct a inflaţiei . Ministerul rus al Dezvoltării se aşteaptă în prezent ca preţurile de consum să înregistreze în acest an o creştere de 7-7,5%, faţă de 6% cât estima anterior, urmând ca anul viitor să crească cu 6,5%, faţă de 5% anterior.

Autorităţile de la Moscova susţin că embargoul introdus pentru importurile de produse agroalimentare din statele occidentale va conduce la creşterea producţiei agroalimentare a Rusiei, deja un exportator major de cereale. Însă experţii susţin că va fi nevoie de mai mulţi ani şi de un sprijin public masiv pentru ca Rusia să-şi crească producţia agricolă până la nivelul la care să poată compensa efectele embargoului. Între timp, Rusia va fi nevoită să-şi crească importurile din alte ţări, în special din America de Sud.

SUA şi UE nu recunosc anexarea Crimeei la Rusia şi, începând din luna martie, au impus mai multe valuri de sancţiuni împotriva unui număr de politicieni ruşi, oameni de afaceri, bănci şi companii ruseşti. În replică, la începutul acestei luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.AGERPRES