Produsul Intern Brut a crescut cu 2,9% în trimestrul al treilea al acestui comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunţat luni Oficiul Federal de Statistică. Această primă estimare este net mai mică decât creştere de 4,9% înregistrată în primul trimestru şi avansul de 4% înregistrat în al doilea trimestru, dar este puţin mai mare decât prognoza de 2,8% a economiştilor de la banca rusă VTB Capital.

"Principalul motiv al acestei încetiniri este desigur agricultura, în condiţiile în care recolta de cereale din acest an a fost mai mică decât cea de anul trecut", a declarat economistul şef de la Otkritie Capital, Vladimir Tihomirov. "În al doilea rând a avut loc o încetinire în industrie, în special în sectorul minier", a adăugat economistul.

Ministerul rus al Agriculturii a anunţat, săptămâna trecută, că recolta de grâu din acest an este cu 24% mai mică decât cea de anul trecut. Rusia este al treilea mare exportator mondial de grâu. În plus Uniunea Europeană este responsabilă pentru aproximativ jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei. Economia zonei euro s-a contractat cu 0,4% în al doilea trimestru al acestui an după ce a stagnat în primele trei luni.

Guvernul de la Moscova mizează în 2012 pe o creştere economică de 3,5%, după o creştere de 4,3% în 2011, în timp ce Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la o expansiune de 3,75% în 2012-2013.
Sursa: Agerpres