De asemenea, Destatis a confirmat marţi o estimare preliminară publicată luna trecută conform căreia pe ansamblul anului 2016, economia Germaniei a înregistrat un avans de 1,9%, peste creşterea de 1,4% înregistrată în 2015 şi totodată cel mai puternic ritm de creştere înregistrat după 2011.

Potrivit Destatis, consumul intern a fost principalul factor care a stat la baza accelerării ritmului de creştere în trimestrul patru, în condiţiile în care mai mulţi consumatori au fost dispuşi să facă achiziţii, inclusiv articole de folosinţă îndelungată. De asemenea, Destatis a menţionat şi creşterea cheltuielilor publice, printre altele şi pentru găzduirea sutelor de mii de refugiaţi, şi majorarea cheltuielilor pentru infrastructură.

"Trimestrul patru nu a fost atât de puternic pe cât se aşteptau economiştii dar sentimentul de încredere a crescut în ultimele luni iar comenzile noi în industrie au crescut şi ele. De aceea este posibil ca în primul trimestru din 2017 să asistăm la o continuare a creşterii", a declarat analistul Commerzbank, Joerg Kraemer.

Pentru 2017, Guvernul german se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere economică până la 1,4%, din cauza unui număr mai mic de zile lucrătoare şi exporturilor mai slabe. La rândul său, Comisia Europeană a estimat luni că avansul înregistrat de prima economie europeană va încetini în acest an până la 1,6%, atrăgând însă atenţia asupra incertitudinilor care planează asupra acestor prognoze din cauza negocierilor cu privire la Brexit şi a politicilor adoptate de administraţia Trump. AGERPRES