Guvernul de la Berlin miza în 2014 pe o creştere economică de 1,2%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional şi principalele institute economice germane prognozau o creştere de 1,3%.

Cifrele preliminare publicate arată că cea mai mare economie europeană a avut, în 2014, o performanţă mult mai bună decât în 2013 (când a înregistrat o creştere de 0,1%) şi semnificativ mai bună decât majoritatea partenerilor din zona euro. De exemplu, Guvernul francez mizează pentru 2014 pe o creştere de 0,4%.

După un debut în forţă la începutul anului, graţie temperaturilor favorabile, economia germană a încetinit în primăvară, pentru ca în trimestrul al treilea să evite la limită intrarea în recesiune, graţie unei creşteri de doar 0,1%. Însă 'conjunctura s-a stabilizat la finele anului', a declarat joi preşedintele Destatis, Roderich Egeler, într-o conferinţă de presă.
Cifrele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul patru urmează să fie publicate la mijlocul lunii februarie.

Destatis a informat că în 2014 exporturile Germaniei au crescut cu 3,7%, în timp ce consumul privat a crescut cu 1,1%, iar cheltuielile statului au urcat cu 1%. Investiţiile în echipamente, care au scăzut în 2012 şi 2013, şi-au revenit în 2014 cu o creştere de 3,7%. De asemenea, conturile publice ale Germaniei au înregistrat în 2014 un surplus de 0,4% din PIB.

Pentru 2015, Guvernul german mizează pe o creştere de 1,3%, însă, potrivit presei, Ministerul Economiei are de gând să revizuiască în sus această estimare, urmând ca ministrul Sigmar Gabriel să dea publicităţii noile cifre la finele acestei luni.

SURSA: Agerpres