Proiectul, prezentat Guvernului sub forma unui memorandum, a fost propus colegilor din Coaliție de reprezentanții UNPR și prevede înființarea unor economate în toată țara, de unde pensionarii vor putea să-și cumpere produsele de bază, cum ar fi uleiul, zahărul, orezul, făina la preț de producție.

UNPR a propus acest proiect prin care, începând cu toamna acestui an, toţi pensionarii din România vor putea achiziţiona câte un pachet cu alimente de bază la preţ de producător.

Programul ”Coşul de solidaritate” va fi derulat de Guvernul României şi implementat prin consiliile judeţene şi consiliile locale, procesul fiind monitorizat de Instituţia Prefectului.

Produsele vor fi achiziţionate prin contracte încheiate la nivel naţional, în urma unor licitaţii transparente, iar ambalarea şi distribuţia pachetelor se vor realiza prin instituţiile administraţiei publice locale.

Prețuri mai mici decât în supermarketuri

Potrivit unui comunicat al UNPR, datorită discount-ului acordat de producători pentru contracte de asemenea proporţii şi datorită absenţei adaosurilor comerciale practicate de intermediari, preţul la care pensionarii vor putea achiziţiona alimente de bază (făină, zahăr, ulei, mălai, orez şi altele) va fi considerabil mai mic decât preţul din magazine.

UNPR consideră că acest proiect este absolut necesar, în condiţiile în care pensia medie în România este de 721 de lei, iar pentru cei care au lucrat în agricultură, media este de doar 310 lei. Mai mult, calculele arată că peste 50% din consumul lunar al pensionarilor îl reprezintă produsele alimentare.

”În egală măsură, proiectul UNPR este oportun din punct de vedere economic, întrucât nu presupune niciun efort bugetar, ci dimpotrivă. Acest program va duce la susţinerea producţiei interne, la încurajarea competitivităţii, prin achiziţii publice consistente şi transparente, şi va avea efecte de angrenare economică şi de creare de noi locuri de muncă. UNPR doreşte ca programul guvernamental «Coşul de solidaritate» să devină funcţional din toamna acestui an şi să reprezinte un sprijin consistent pentru toţi pensionarii români",se mai arată în comunicatul UNPR.