Prevenirea si incetinirea actiunii distructive a factorilor anterior enumerati face obiectul Ecolinks, unul dintre numeroasele programe de mediu finantate de USAID in Romania. Costul estimat pentru atingerea obiectivelor de mediu in vederea aderarii la UE este de peste 26 miliarde euro. Ecolinks este un prim pas spre atingerea standardelor europene.
Romanii concureaza pentru 25 milioane USD
Programul Ecolinks asista firmele si autoritatile locale din Romania si din alte tari central si est-europene, in eforturile lor de a veni cu solutii concrete in intampinarea problemelor de mediu. Pe perioada celor cinci ani de viata, valoarea asistentei directe se cifreaza la circa 25 milioane dolari.
Ecolinks pune la dispozitia companiilor si autoritatilor locale granturi de pana la 50.000 USD pentru un proiect cu durata de un an de zile. Pentru obtinerea acestor bani, romanii concureaza cu competitori din tarile vecine, dar si din Asia Centrala. Ecolinks a deschis cursa pentru 40 de asemenea granturi. De la inaugurarea programului, eveniment ce a avut loc in anul 1999, organizatiile romanesti au primit 17 granturi, reprezentand aproape 1 milion de dolari. Zalau, Ploiesti, Iasi, Campulung Muscel, Bucuresti sunt doar cateva dintre localitatile in care sunt in plina derulare proiecte de mediu.
Criteriile de eligibilitate pentru granturile Ecolinks sunt extrem de clare. Organizatia care aplica pentru un asemenea grant trebuie sa fie romaneasca, sa faca dovada legaturii dintre activitatea sa si obiectivele programului de finantare de reducere a riscurilor schimbarilor climatice, protejarea calitatii apelor si a ecosistemelor inrudite, promovarea mai bunei utilizari a resurselor naturale prin procese productive imbunatatite.
Aria tematica atat de generoasa ofera sanse reale proiectelor romanesti de a obtine finantari in cadrul programului Ecolinks.
Proiectele in desfasurare se refera la eficientizarea surselor de energie si la sursele de energie regenerabile, la imbunatatirea managementului si refacerea resurselor naturale.