Aleksei Navalnîi a început să se simtă foarte rău în timp ce se întorcea cu avionul din Tomsk la Moscova, luna trecută, şi a fost iniţial internat de urgenţă în oraşul Omsk, pentru a fi apoi transferat la Berlin. Germania a afirmat că el a fost otrăvit cu Noviciok, agent neurotoxic de concepţie sovietică, conform agerpres.ro

Rusia susţine că nu a primit nicio dovadă

La rândul său, Rusia susţine că nu a primit nicio dovadă că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. O înregistrare video postată pe contul de Instagram al lui Navalnîi arată membri ai echipei sale căutând în camera pe care acesta tocmai o părăsise din Hotelul Xander din Tomsk, pe 20 august, la o oră după ce ei aflaseră că lui Navalnîi i s-a făcut rău în condiţii suspecte.

„S-a decis să se adune tot ce ar putea fi chiar şi ipotetic de folos şi transmis doctorilor din Germania. Faptul că acest caz nu trebuie investigat în Rusia era destul de evident”, este transmis în postare.

De asemenea, imaginile arată membri ai echipei sale strângând câteva sticle de „apă de izvor sfinţită”, alături de alte obiecte, în timp ce poartă mănuşi de protecţie.

„Două săptămâni mai târziu, un laborator german a găsit urme de Noviciok chiar în una dintre sticlele cu apă din camera de hotel din Tomsk. Apoi, mai multe dintre laboratoarele care au luat analize de la Aleksei au confirmat că aşa a fost otrăvit Navalnîi. Acum, noi înţelegem: acest lucru a fost făcut înainte ca el să plece din camera sa de hotel pentru a se duce la aeroport”, mai scrie în postarea echipei sale.

Trebuie menționat că Rusia desfăşoară investigaţii, dar a afirmat că are nevoie de mai multe analize medicale pentru a putea declanşa o anchetă oficială asupra cazului. Regatul Unit a susţinut miercuri că este aproape sigur că serviciile de securitate ruse au organizat atacul împotriva lui Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin, şi a declarat că Rusia are de dat răspunsuri în acest caz, în condiţiile în care utilizarea de arme chimice este interzisă.