Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP) a adus grave acuzații Guvernului României și lui Florin Cîțu.

Vasile Barbu a acuzat șeful Guvernului interimar este vinovat de criza locurilor din spitale și de eșecul vaccinării. Acesta a spus că „Florin Cîțu are mintea puțin scurtă”, pentru că a fost avertizat în legătură cu situația din teritoriu, și din spitale, și a imunizării anti-COVID-19. Declarațiile au fost făcute la Realitatea PLUS.

Vasile Barbu: ”Oamenii refuză să meargă la spital”

Președintele ANPP a dezvăluit că, în prezent, în plin val epidemic, uriaș, cu infectări la un nivel record, „oamenilor le este frică și refuză să meargă la spital. Ar trebui ca Ministerul Sănătății să identifice aceste cauze. Oamenilor le e frică să mai meargă în spitale din cauza epidemiei de COVID-19 și a suprasaturației din spitale”.

Vasile Barbu a mai adăugat că, în primăvară, la Ministerul Sănătății „a existat o deschidere și s-a pornit un proiect de reorganizare a unităților medicale pentru pacienții COVID, cât și cei non-COVID”, pentru pregătirea valului 4, implicit și al spitalelor.

Vasile Barbu declară că ordinul pentru reorganizarea spitalelor nu a fost realizat

„Secretarul de stat Andrei Baciu a declarat ca Ministerul Sănătății a realizat acest act – Ordinul MS nr. 434 din 26 martie 2021, un plan de reziliență, astfel încât unitatile spitalicesti să respecte acest plan, chiar dacă atunci nu erau declarate spitalele COVID. L-au publicat. Trebuia ca acest ordin sa aplice…”, a mai precizat Vasile Barbu, la Realitatea PLUS.

Președintele ANPP: ”Florin Cîțu este principalul vinovat de eșecul vaccinării în România”

Acesta îl consideră principalul vinovat pe fostul premier, pentru că nu a știut că transmită mesaje pe înțelesul populației.

„Premierul are mintea putin scurtă. În martie am avut intalnire și cu ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, secretarul de stat Andrei Baciu. Am fost unul dintre cei care i-a informat pe primul ministru, i-am atras atentia cu ce se intâmplă în teritoriu, că peste 60% din populație inca nu a inteles si e foarte greu.

De 14 ani particip la campaniile de vaccinare, antigripală și altele. Din această experiență știam că e nevoie de o participare a specialistilor. Care să știe sa formuleze tehnic si pe intelesul fiecaruia mesajul de vaccinare. (…) Pentru proiectul de lege privind vaccinarea am discutat ca e nevoie si de participarea sociologilor, pentru că este un fenomen aparte in România, e pe zone, pe pături sociale ,religioase. Și i-am atras atentia.

Premierul nu a avut un secretariat tehnic, deși era comandantul pentru gestionarea pandemiei, ei puneau diagnosticul și aflam care e cauza, și nu mai aruncam vina pe populație”, afirmă Vasile Barbu.