Raed Arafat susține că toate măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus sunt pe baza medicinei de dezastre. Potrivit acestuia, ultimul ordin referitor la spitale nu le închide ci le prioritizează.

În același timp, șeful DSU susține că România a ajuns într-o situație extrem de dificilă, iar singura arma în această luptă rămâne doar vaccinarea.

„Acum este ceasul al 12-lea, cuțitul nu este până la os, a trecut de os. Dacă nu ne trezim odată şi mergem să ne protejăm, în final, familia prin vaccinare, rămâne, în final, singura armă” spune Raed Arafat, la Antena 3.

În ceea ce privește măsurile din spitale, Raed Arafat susține că în cazul în care există o problemă majoră care pune în pericol viața unei persoane, medicii trebuie să acționeze imediat. Pe de altă parte, dacă este vorba despre o durere de cap, sau de o tăietură la mână, aceste persoane pot aștepta în continuare.

„Prioritizăm în situaţie de dezastru. În UPU când nu ai dezastru prioritizezi, în fiecare zi. Vin pacienți, vine unul la ora cutare, când altul așteaptă de vreo cinci ore, şi îl iei pe el şi îl introduci direct.

Pentru că are infarct, pentru că are o problemă care poate să îl coste viaţa şi medicul trebuie să acționeze imediat. Pe când altul care așteaptă, e tăiat la mână, îl doare capul, dar poate aștepta.

”Asta este prioritizare”

La locul unui accident rutier facem la fel. Dacă am un accident de autocar 50 de victime le clasific în verde, galben, rosu şi stabilim cine pleacă cu elicopterul cine pleacă cu mașina de terapie intensivă cine pleacă cu maşină cu asistent. Asta e prioritizare”, a mai adăugat șeful DSU.

Raed Arafat a comentat și atacurile dure care s-au spus la adresa sa. Șeful DSU susține că este vorba doar despre o prioritate, de care medicii trebuie să țină cont. Totodată, el i-a invitat pe cei care au ”soluții mai bune” să vină să i le spună.

Șeful DSU susține că în prezent România nu are personal suficient așa că a fost nevoie de o astfel de redistribuire, adăugând că în toată lumea se lucrează în acest fel.

„Când vine cineva, la situaţia actuala, şi îmi spune că un ordin care cere prioritizare şi lasă la îndemâna medicului să prioritizeze, nu este constituțional, mă întorc la UPU şi spun: nu e constituțional ca unul care are infarct să treacă înaintea celuilalt că nu e bine, toţi au drept egal şi trebuie toţi să intre în același timp acolo.

Decizia, ordinul care l-am dat spune că oprim ce este amânat, medicul este cel care decide, nu afectăm ambulatoriile. Noi aplicăm medicină de dezastre. Dacă unii găsesc soluţii mai bune să vină să ne spună.

Dar când ai penurie de personal, când ai resursa umana insuficientă normal că o redistribui, o detașezi. Aşa se lucrează în toată lumea”, a mai spus Raed Arafat.