Traficul se menţine în continuare aglomerat la graniţa de vest a României, după ce în cursul zilei de ieri aproape 11 mii de persoane au intrat în ţară dinspre Ungaria. La Nădlac se aşteaptă în jur de 6 ore pentru desfăşurarea formalităţilor şi a triajului epidemiologic. Autorităţile au suplimentat personalul, în încercarea de a face faţă situaţiei, relatează Radio România Actualități.

Situația creată se datorează în principiu ieșirii din starea de urgență, lucru ce a determinat mii de români să revină în țară, ştiind că nu mai intră în carantină instituţionlizată. Acesta nu este însă și singurul motiv pentru care traficul s-a aglomerat ațăt de mult. Conform surselor RRA, o altă cauză ar fi lipsa personalului de control al Poliţiei de Frontieră ungare, ceea ce face ca verificările pentru cei care intră pe jos în ţară să fie făcute doar la o singură tonetă.

Coloanele de autoturisme se întind pe mai mulţi kilometri, pe sensul de intrare, dar şi pe cele de ieşire din Nădlac 1 şi 2. Şoferii, nemulţumiţi claxonează nerăbdători din cauza duratei mari a controlului la frontieră, fiind momente pe parcursul zilei în care mai mulţi cetăţeni români au început să strige şi să ameninţe autorităţile că prin demersul lor nu respectă legea în ceea ce priveşte distanţarea socială. În zonă sunt prezente şi brigăzile speciale de intervenţie ale Jandarmeriei şi Poliţiei.

Ce a anunțat premierul Ludovic Orban

Premierul a declarat după şedinţa Comitetului Național pentru Situații de Urgență că se vor impune mai multe măsuri pentru fluidizarea traficului.

„Am avut o analiză cu reprezentanţii Ministerului de Interne, DSU şi cu toate celelalte entităţi implicate şi am dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului la graniţe. Faţă de ritmul normal de intrări în ţară, care era un ritm de aproxmativ 3.000 de persoane, pur şi simplu a fost un val de veniri în ţară.

Acest val, cel mai probabil a fost determinat de decizia CNSU de a păstra carantina instituţionalizată numai la cerere şi instituirea obligativităţii izolării la domiciliu a celor care vin din străinătate. Şi pur si simplu a fost un val…

Am dispus toate măsurile care se impun: direcţionarea fluxurilor de pasageri către toate intrările în ţară, creşterea numărului de posturi la care se operează practic datele la intrarea în ţară, asigurarea măsurilor care sunt necesare pentru a păstra distanţa fizică în aşteptarea care, vrei, nu vrei, va exista în continuare dacă se menţine acest flux uman, deschiderea, repet, a tuturor punctelor de trecere şi a celor care erau dedicate numai pentru transportul de marfă şi pentru intrarea în ţară a celor care vin cu transport de persoane.

De asemenea, trebuie să ştiţi că un foarte mare număr de persoane, peste 1.200 de persoane, pur şi simplu au venit pietoni, cel mai probabil nu au utilizat mijloace de transport personale sau care să-i aducă până la graniţă, au utilizat alte mijloace de transport, probabil pe teritoriul Ungariei au apelat la firme, sau au aterizat pe aeroport, care i-au lăsat şi la 4-5 km de graniţă”, a spus Orban.