Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că premierul Nicolae Ciucă nu beneficiează de o pensie specială, ci de o pensie ocupaţională, ca urmare a carierei militare. De asemenea, ea susține că în PNRR pensiile militarilor nu sunt considerate pensii speciale.

Raluca Turcan: Nicolae Ciucă nu are o pensie specială

„Preşedintele partidului Nicolae Ciucă, în opinia mea, ca fost ministru al Muncii, nu este deţinător de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, fiind militar de carieră şi ieşind la pensie la apogeul carierei profesionale.

Când am creionat PNRR, de la Ministerul Muncii a plecat la Ministerul Fondurilor Europene varianta foarte clar definită de pensie ocupaţională pentru pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică, iar pensii speciale – cele şase categorii (magistraţi, parlamentarii, aviatori, diplomaţi, personalul Curţii de Conturi, funcţionari parlamentari – n.red) .

Din nefericire, la Ministerul Fondurilor Europene, în mod total netransparent şi fără să fim consultaţi, a fost inclusă o formulă ambiguă, dar care nu reprezintă viziunea mea ca fost ministru care a gestionat Ministerul Muncii în PNRR. Au inclus acea variantă ambiguă şi au încercat oarecum să ofere informaţii incomplete Comisiei Europene cu privire la modul în care funcţionează aceste sisteme.

Sistemul de apărare şi ordine publică nu are componentă de contributivitate. Un ministru al Muncii serios se decredibilizează dacă vine şi spune: ”Le aduc la contributivitate!”. Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie. Ei au un sistem propriu de calculare a banilor pentru pensie, au un sistem propriu de plată şi pensiile se plătesc din bugetele ministerelor de resort.”, a spus Raluca Turcan.

Cristian Ghinea, responsabil de introducerea pensiilor militare în pensiile speciale

De asemenea, Raluca Turcan a afirmat faptul că fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a introdus pensiile militarilor în categoria pensiilor speciale,

„Aceasta este realitatea. Eu nu acuz pe nimeni. Eu vă prezint o stare de fapt. Există documente care să certifice acest lucru: ce a plecat de la Ministerul Muncii, ce a ieşit de la Ministerul Fondurilor Europene. Din punctul meu de vedere, sistemul de apărare şi ordine publică este beneficiar de pensii ocupaţionale.

Mai mult decât atât, există toate argumentele pentru a nu destabiliza aceste sisteme mai ales acum, cu un război în apropiere, cu sisteme funcţionale de siguranţă şi ordine publică şi în ţări similare. De ce în alte ţări nu-i consideră speciali şi nu i-au bulversat prin măsuri de reformă şi noi, aici, am indus oarecum o temă de ”hate”, de ură în spaţiul public împotriva acestor sisteme?.”, a mai spus Raluca Turcan la Prima TV.

Raluca Turcan, din nou la Ministerul Muncii?

Totodată, Raluca Turcan a vorbit și despre posibilitatea de a prelua ministerul Muncii la rotativă guvernamentală. Ea spune că împărţirea portofoliilor ţine de negocierea politică dintre PNL şi PSD.

„Este o chestiune de negociere a portofoliilor între partidele aflate la guvernare. Asta nu înseamnă că eu nu pot să spun ce cred şi dacă există receptivitate să se ţină cont de soluţiile pe care le pun pe masă.”, a mai spus Raluca Turcan.