Astfel, poliţele facultative care acoperă aceleaşi riscuri ca şi cele obligatorii nu le vor mai putea substitui pe cele obligatorii, cum se întâmplă în prezent.  "Poliţele facultative încheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fără nicio modificare până la expirarea acestora.
Ulterior, proprietarii aflaţi în astfel de situaţii vor trebui să îşi asigure locuinţele în primul rând pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea nr. 260/2008 prin încheierea unei poliţe obligatorii", se menţionează în comunicatul CSA.
Cei care vor dori o protecţie suplimentară, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o sumă asigurată mai mare decât nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, pot încheia o asigurare facultativă, mai scrie în comunicat.
Totodată, potrivit CSA, companiile de asigurări autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, la tarifele stabilite prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.