Luni, 24 ianuarie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că:

Rusia şi-a îndeplinit impecabil obligaţiile din tratat în cele mai dificile momente de confruntare între Est şi Vest. Rusia nu a dat niciodată vreun motiv de îndoială privind seriozitatea sa.”, conform DPA.

Rusia NU va opri livrările de gaze naturale către Europa

De altfel, Dmitri Peskov a explicat că toate zvonurile care afirmă că Rusia ar intenționa să oprească livrările de gaze naturale către Occident sunt neadevărate. Acesta a etichetat informațiile respective drept „isterie” și „insinuări”.

În Germania, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, Michael Roth, a spus pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că, dacă Occidentul va impune sancţiuni Moscovei, livrările de gaze naturale din Rusia ar putea fi „puse în pericol.”

În prezent, tensiunea de la granița cu Ucraina continuă să crească, iar Rusia amenință că va invada țara vecină. Putin menține presiunea militară la graniță, unde are deja peste 100.000 de soldați, cifră care s-ar putea “dubla” în “timp scurt”, potrivit Washingtonului.

Putin menține presiunea la granița cu Ucraina! Sunt șanse să atace țara vecină

Amenințarea din partea Rusiei este mai vie ca niciodată, dar trebuie luate în considerare diferențele dintre Ucraina și Crimeea. Țara înconjurată de trupe rusești, pe o graniță de 1.200 de kilometri, are o suprafață asemănătoare Spaniei și o populație de aproximativ 44 de milioane de locuitori, dintre care trei sferturi aspiră să adere la instituțiile democratice europene.

În plus, de când actualul președinte ucrainean, Zelenski, a venit la putere în 2019, țara nu a încetat să-și arate intenția de a se apropia de NATO, fapt care l-a pus în gardă pe Putin, care speră să descurajeze Ucraina de la intențiile sale cu o posibilitate reală de invazie.

Miercuri a avut loc o întâlnire între președintele ucrainean și secretarul de stat al Statelor Unite, Blinken, după care Zelenski s-a adresat țării sale, cerându-i să „nu se lase pradă panicii”.

„Nu aceasta este realitatea de opt ani? Invazia nu a început în 2014? Amenințarea războiului a apărut abia acum? Aceste riscuri nu există de o zi și acum nu sunt mai mari, pur și simplu există mai multe așteptări”, a spus liderul ucrainean, adăugând că țara sa „nu vrea război, dar este întotdeauna pregătită pentru el”.