"Din analiza procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA s-a constatat cã, pe de o parte, contribuabilii furnizeazã o serie de informații organelor fiscale prin formularele existente, respectiv: 010, 098 și 099 si cã, pe de altã parte, ANAF deține deja sau poate obține prin schimbul de date cu alte institutii o serie de alte informații care pot fi utilizate în evaluarea intenției și capacitãții de a desfãșura activitãți economice", se arată într-un comunicat al Agenției.

"Astfel, ANAF are în baza de date informații cu privire la istoricul și comportamentul fiscal ale contribuabililor persoane juridice si cu privire la istoricul fiscal al persoanelor fizice care sunt administratori sau acționari/asociați, cum ar fi societãțile în care au fost sau mai sunt participanți, situatia acestora, cazierul fiscal", menționează documentul citat.

În aceste condiții, procedura privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrãrii în scopuri de TVA, aprobatã prin OPANAF nr.2393/2016, urmeazã sã fie actualizatã în acest sens, adicã pentru a fi utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF de la alte entitãți. De asemenea, vor fi modificate în mod corespunzãtor aplicatiile informatice folosite în procedura de evaluare.

Pentru a evita blocarea activitãtii de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor si asigurarea continuitãții activitãtii economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, pânã la aceastã datã urmând sã fie actualizatã noua procedurã, precum si aplicatiile informatice, informează ANAF. 

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat joi, la începutul şedinţei de guvern, că formularul D088 privind înregistrarea în scopuri de TVA s-ar putea elimina chiar de maine.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, a anunţat miercuri că a solicitat Guvernului ca în această săptămână 'să elimine corvoada numită Formularul 088'. Potrivit acestuia, în 2016, acest formular a fost 'coşmarul' oamenilor de afaceri, 'o povară birocratică, din cauza căreia mii de firme româneşti au fost blocate abuziv'. 'De altfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înfiinţate. Am spus, în Programul de guvernare, că măsurile de simplificare şi debirocratizare constituie o prioritate pentru noi. Am şi dovedit acest lucru, eliminând cele 102 taxe nefiscale. Continuăm! ANAF-ul trebuie să-şi facă treaba, fără a pasa însă responsabilitatea pe spatele antreprenorilor corecţi. De aceea, am cerut guvernului PSD ca, în această săptămână, să elimine corvoada numită 'Formularul 088'!', a scris Dragnea, pe Facebook. El a menţionat că nu există implicaţii bugetare, din contră măsura 'va stimula crearea de noi companii'.