Totuşi, limita maximă a retragerilor de numerar, stabilită la 60 de euro pe zi, rămâne în vigoare pentru a se evita retragerile masive ce ar putea aduce băncile în incapacitate de plată. În schimb, grecii vor avea posibilitatea să retragă o singură dată suma săptămânală permisă, de 420 de euro.

Va fi posibilă de asemenea folosirea cardurilor pentru efectuarea de plăţi în afara Greciei şi vor fi permise viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru pentru tinerii greci plecaţi la studii în străinătate. De asemenea, grecii care pleacă în afara ţării pentru îngrijiri medicale vor avea dreptul să scoată din ţară 2.000 de euro.

Însă celelalte restricţii privind mişcările de capital rămân în vigoare, astfel că nu se vor putea transfera bani în conturi din afara Greciei şi nici scoate sume importante din ţară.

Deşi aceste restricţii previn o prăbuşire a sistemului bancar, ele sufocă economia Greciei, care, conform publicaţiei Kathimerini, ar fi pierdut deja circa 3 miliarde de euro ca urmare a controlului asupra mişcărilor de capital. Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie din Atena, circa 4.500 de containere cu produse sunt blocate în portul capitalei.

AGERPRES