Actul adiţional la contract 'a fost semnat', cu condiţii similare celor din acordul din octombrie, care expira marţi seara, a anunţat preşedintele companiei ruse, Alexei Miller, într-un comunicat.

'Preţul real în cel de-al doilea trimestru va scădea la 247,18 dolari pentru mia de metri cubi', a precizat Miller, noul preţ fiind de două ori mai mic decât cel fixat în urmă cu un an, la instalarea la putere a forţelor prooccidentale în Ucraina, fapt care a dus şi la un nou conflict gazier dintre cele două ţări.

După mai multe luni de întrerupere a livrărilor, un acord provizoriu a fost semnat în octombrie, acord ce prevedea o reducere cu 100 de dolari pe mia de metri cubi, ce corespunde anulării taxelor vamale. La această reducere se adaugă inclusiv efectul prăbuşirii preţului la petrol cu efect asupra preţului gazului.

'Prelungirea cu trei luni a acordului oferă părţilor un răgaz suplimentar, pentru a pune la punct o soluţie pe termen mai lung', a estimat, într-un comunicat, preşedintele Naftogaz, Andrii Kobolev.

Kievul şi UE au cerut ca acordul să fie prelungit cu un an, însă Gazprom a acceptat luni o prelungire doar pentru trei luni, fapt confirmat marţi seara de preşedintele rus Vladimir Putin.

Bruxellesul a salutat această propunere, dezvăluind că ea îi va permite Ucrainei să-şi refacă înaintea iernii viitoare stocurile menite să garanteze fluiditatea tranzitului de gaz de pe teritoriul ucrainean.

Pentru a rezolva acest conflict, Moscova şi Kievul au sesizat Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Stockholm, care trebuie să se pronunţe la sfârşitul lui 2016.

AGERPRES