Se dau amenzi de până la 2.900 de lei! Toți șoferii trebuie să facă asta. Se aplică în toată țara

Anunțurile meteorologilor cu privire la vreme i-au determinat pe polițiști să anunțe începutul sezonului de iarnă, astfel că șoferii sunt obligați să schimbe cauciucurile mașinilor pe care le au. Dacă nu fac asta, ei riscă mai multe sancțiuni.

Codul Rutier arată că autovehiculele care nu au cauciucuri de iarnă sunt interzise pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheță sau polei. Această lege a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie 2011.

RAR amintește că anvelopele all season nu sunt recomandate pentru utilizarea pe tot parcurul anului, într-o țară cu o climă precum cea a României.

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.

Șoferii care nu schimbă anvelopele riscă amenzi

Codul Rutier mai arată că șoferii care nu respectă legea vor fi sancționați contravențional și li se va lua și certificatul de înmatriculare. Amenzile, care se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni, pornesc de la 1.305 lei și pot ajunge până la 2.900 de lei,a vând în vedere că punctul de amendă a fost majorat la 145 de lei de la 1 februarie 2019.

Amintim că șoferii pot plăti jumătate de amendă în termen de 15 zile.

”Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate”, mai arată legea.

În ceea ce privește reținerea certificatului de înmatriculare, polițiștii vor elibera o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. De asemenea, talonul va fi restituit șoferilor doar după ce aceștia au dovada că și-au echipat corespunzător mașina pentru iarnă.

Unele companii de sigurări nu plătesc despăgubiri

Este important de știu că unele companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru mașinile care nu au fost echipate cu anvelope de iarnă. Așadar, șoferii riscă să rămână fără talon, dar și fără despăgubiri.

Şi pentru cei care nu cred că a venit încă sezonul anvelopelor de iarnă, iată că în România s-au înregistrat deja primele ninsori! Detalii chiar aici.