Peste 450.000 de permise de conducere vor expiră între decembrie 2022 și februarie 2023

Peste 450.000 de permise de conducere din România vor expiră între decembrie 2022 și februarie 2023. De aceea, autorităţile române fac apel la șoferii ale căror premise auto sunt pe cale să îşi piardă valabilitatea să facă din timp demersuri pentru preschimbarea lor pentru a evita creșterea timpului de așteptare.

„În urma analizelor efectuate la nivelul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a rezultat că, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023, va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel naţional, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013.

Având în vedere numărul mare de documente care vor necesita preschimbarea, facem apel la posesorii de permise de conducere aflaţi în această situaţie să solicite preschimbarea permiselor de conducere înainte de expirarea valabilităţii administrative”, scrie într-un comunicat de presă emis marți de către Prefectura Giurgiu.

Șoferii care trebuie să își schimbe carnetul de conducere trebuie să se programeze online pe www.drpciv.ro, să achite contravaloarea permisului de conducere în valoare de 89 de lei, să pregătească documentele necesare pentru preschimbarea permisului auto şi să se prezinte la sediu, respectând programarea.

Vă reamintim că puteți aplica contravaloarea permisului de conducere prin intermediul CEC, BCR, reţelei de staţii SelfPay, ghişeul.ro sau drpciv.ro sectiunea servicii online – plăţi, mandat poştal etc. Documentele necesare pentru preschimbarea permisului auto sunt:

  • act de identitate în original;
  • fişa medicală;
  • permisul auto a cărui preschimbare este solicitată în original;
  • dovada efectuării plăţii taxei;

Apare noi reguli privind eliberarea permisului auto în 2023

Din 2023, eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul în care îl pierdeți, vă este furat, s-a deteriorat sau dacă v-ați schimbat numele, se face numai după ce depuneți şi o fişă medicală.

Vă reamintim că cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul dumneavoastră.

Valabilitatea permisului de conducere este stabilită prin OUG nr.195/2002 – Codul Rutier, cu modificările și completările ulterioare. Termenul de valabilitate al unui permis auto obținut pe teritoriul României depinde de categoria de vehicule pentru care o persoană a obținut dreptul de conducere pe drumurile publice.

În funcție de categorie, termenul de valabilitate al unui permis auto este:

  • 5 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D, DE, Tr, Tb și Tv;
  • 10 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE.

Este important de știut că perioada de valabilitate a permisului de conducere începe cu data la care documentul administrativ este eliberat de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).