Raed Arafat vine cu vești proaste pentru cei care vor să călătorească. Sunt vizați atât românii cât și restul persoanelor de pe glob. Mai exact, potrivit șefului DSU, persoanele care nu au un test negativ de COVID nu vor putea călători cu avionul.

Totodată, șeful DSU vine și cu o explicație. Acesta susține că decizia de a cere test COVID negativ pentru cei care se întorc în țară din zonele galbene cu risc epidemiologic este menită să limiteze răspândirea coronavirusului în România și că este o măsură adoptată deja de multe țări europene.

„Putem depista dacă persoana e pozitivă înainte să vină în România și atunci e bine, dacă e pozitiv, să nu călătorească într-un avion sau un mijloc de transport care să cauzeze infectarea altor persoane.

Prevenim ca persoana pozitivă asimptomatică să ajungă în țară, după care până ajunge să se carantineze să nu infecteze și alte persoane și, având în vede și noua tulpină, să ajungă în număr mai mare cu cazuri mai multe în România”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat cere înțelegere

Șeful DSU a mai precizat că oamenii nu trebuie să fie supărați, deoarece multe persoane acceptă acest lucru și înțeleg situația. De asemenea, acest test COVID este foarte important pentru a ține pandemia sub control, a mai spus Arafat.

„Nu avem de ce să ne supărăm, pentru că la fel e și invers și lumea acceptă și nu comentează. Când pleacă în Dubai sau în altă țară ei cer teste și e ok, lumea e pregătită să facă testul ca să plece. Dar și la întoarcere, dacă au petrecut timp acolo, acest test ajută la prevenirea infectării altor persoane în avion și la prevenirea aducerii noilor tulpini într-un număr mai mare în țară”, a adăugat el.

În ceea ce privește aplicarea noii măsuri, Arafat a declarat că a fost luată decizia ca noua măsură să fie aplicată abia din 12 februarie pentru că deja sunt mai mulți oameni plecați în vacanță în țări cu cod galben și care aveau bilete de avion deja luate și nu mai aveau cum să facă testul.

„Riscam să creăm o situație în care oamenii să-și piardă și biletele de avion. Dar trebuie să știe omul că dacă pleacă, riscul ca acea țară, în timpul când sunt plecați, să ajungă pe codul galben există. Când călătorim în această perioadă ne asumăm un risc că e posibil să ne trezim în mijlocul unei astfel de situații”, a mai spus Arafat.

Acest lucru va fi interzis

De asemenea, Raed Arafat a mai subliniat faptul că persoanele care se infectează cât timp sunt plecate în străinătate nu mai pot călători înapoi cât timp au un test pozitiv.

„E foarte clar că nu mai călătoresc înapoi. Dacă e pozitiv înseamnă că nu mai poate să se amestece cu persoanele sănătoase în avion. E o abordare de sănătate publică. Dacă e pozitiv, prevenim infectarea celorlalte persoane care urcă în avion cu el. Dacă e pozitiv, înseamnă că persoana respectivă trebuie să urmeze modul în care țara respectivă gestionează pacienții pozitivi.

Nicio țară nu lasă pacienții pozitivi pe stradă, îi pune în izolare la domiciliu sau într-un spațiu destinat, dar niciun avion, dacă știe că persona e pozitivă, nu-l va lăsa să urce la bord”, a spus Arafat.

Totodată, dacă o persoană prezintă un test pozitiv și se urcă în avion, aceasta nu va putea călători. 

„Dacă urci în avion știind că ai rezultat pozitiv, deja e zădărnicirea combaterii bolilor și asta intră sub incidența legii. Înseamnă că ai urcat cu bună știință și ai ajutat la infectarea altor persoane, mai ales dacă ai una din tulpinile agresive. Dacă stă lângă tine o persoană de 70-80 de ani, ai și omorât-o probabil”, a adăgat el.

 

Sursa foto: INQUAM Photos, Bogdan-Ioan Buda