Campania globală pentru electrificarea transportului rutier, în vederea reducerii emisiilor de carbon, ar putea diminua cererea pentru capacitatea rafinăriilor mondiale cu jumătate, până în 2050, se arată într-un raport publicat marţi de firma de consultanţă Rystad Energy, relatează Reuters.

„Până în 2050, aproape 90% dintre mașini vor fi electrificate. Acest scenariu va duce probabil la un declin de 50% al capacităţii de rafinare pe plan global”, a apreciat Mukesh Sahdev, vicepreşedinte al Rystad Energy.

„Vehiculele electrice ar putea reduce consumul global de benzină şi motorină, dar cererea pentru alte produse petroliere rafinate, în aviaţie, transportul maritim şi în sectorul petrochimic, ar putea rămâne ridicată din cauza urbanizării, care va constitui un risc la adresa sectorul de rafinare”, a adăugat Mukesh Sahdev, vicepreşedinte al Rystad Energy.

Cum vom face faţă acestor necesităţi cu o reducere de 50% a capacităţii de rafinare?

„Cred că este un indiciu semnificativ că ar putea exista o penurie în sectoarele unde creşte cererea şi o raţionalizare a activelor din domeniul rafinării în întregul lanţ de aprovizionare”, a avertizat analistul de la Rystad Energy.

„De exemplu, la instalaţiile de cocsificare, pentru modernizarea unităţilor unde este produsă benzina şi motorina, vor trebui modificate unităţile pentru a produce mai mult cocs pentru grafitul din baterii, o altă tendinţă fiind procesarea ţiţeiului pentru transformarea în produse petrochimice”, a explicat Mukesh Sahdev, vicepreşedinte al Rystad Energy.

Totuşi, cererea globală de petrol ar putea creşte pe termen scurt. Firma de consultanţă Rystad Energy se aşteaptă ca în urma acestui fenomen pe plan global procesarea de ţiţei să crească la 80,1 milioane de barili pe zi în semestrul doi din 2021.

Rystad Energy este o companie independentă de cercetare în domeniul energiei și business intelligence care oferă date, servicii de analiză și consultanță clienților expuși industriei energetice din întreaga lume. Este cea mai mare firmă de consultanță energetică independentă, cu sediul în Oslo, Norvegia.

Sursa foto: Dreamstime