Lovitură totală pentru posesorii de mașini pe benzină! Creșterea prețurilor pentru achizițiile de petrol se va resimți direct în prețul carburanților la pompă.

Prețurile mărfurilor de pe piața internațională, cu deosebire al țițeiului, au fost puternic afectate de aversiunea la risc a investitorilor.

Lovitură totală pentru posesorii de mașini pe benzină! Costul carburanților va crește în continuare

Preţurile petrolului au scăzut luni cu 2%, din cauza aversiunii faţă de risc a investitorilor şi a aprecierii dolarului, care face achiziţiile de ţiţei mai costisitoare pentru deţinătorii de alte monede, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Cotaţia petrolului Brent a coborât cu 1,9%, la 73,92 dolari pe baril, după ce a atins un minim al şedinţei de 73,52 dolari pe baril.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 2,3%, la 70,29 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a coborât până la 69,86 dolari pe baril.

Dolarul, considerat a fi o monedă sigură, s-a apreciat din cauza temerilor investitorilor legate de posibila intrare în incapacitate de plată a grupului mobiliar chinez Evergrade, care are datorii de 305 miliarde de dolari.

Investitorii se aşteaptă totodată ca Rezerva Federală să ia o nouă rundă de măsuri pentru retragerea stimulentelor.

Aversiunea faţă de risc a investitorilor

”În timp ce dolarul este de obicei un refugiu, rata sa de schimb se apreciază, o evoluţie care amplifică aversiunea faţă de risc a investitorilor şi afectează preţurile mărfurilor, în special ale petrolului”, a declarat Nishant Bhushan, analist la firma Rystad Energy.

Preţurile petrolului, lichidul vital al economiei globale, au urcat cu aproape 45% în primele şase luni ale anului, odată cu explozia cotaţiilor celor mai multe materii prime şi cu retragerea pandemiei.

De pe baza de optimism astfel creat au fost lansate speculaţii inclusiv că ţiţeiul va ajunge la 100 de dolari barilul în 2021.

Sunt bani mulţi în joc pentru producători, mai ales că cererea urcă, dar şi pentru traderi.

Sursă foto: Pixabay.