Eficacitatea a fost de 87% împotriva infecției, de 96% împotriva spitalizării și de 98% împotriva decesului cauzat de Covid-19, relatează site-ul Heysocal.

„Această cercetare oferă dovezi liniștitoare privind eficacitatea ridicată a vaccinului Moderna în prevenirea infecției, spitalizării și decesului din cauza COVID-19”, a declarat Katia Bruxvoort, specialist în cadrul Departamentului de Cercetare și Evaluare Kaiser Permanente Southern California.

„Unul dintre aspectele importante ale acestui studiu a fost că a inclus peste 700.000 de adulți, care aveau o gamă largă de afecțiuni, inclusiv boli cronice și afecțiuni autoimune”, a precizat ea.

Studiul a evaluat eficacitatea pe cinci luni a vaccinului Moderna ca parte a unui studiu observațional.

Eficacitatea vaccinului împotriva infecției cu COVID-19 a fost de 87%

Studiul a inclus 352.878 de persoane care au primit două doze de vaccin Moderna, care au fost comparate cu 352.878 de persoane nevaccinate. Persoanele vaccinate au primit două doze de vaccin Moderna începând cu 18 decembrie 2020 până pe 31 martie 2021. Persoanele din ambele grupuri au fost urmărite până pe 30 iunie 2021.

În timpul cercetării, infecțiile cu COVID-19 au apărut la 289 de pacienți vaccinați și la 1.144 de pacienți nevaccinați. Eficacitatea vaccinului împotriva infecției cu COVID-19 a fost, așadar, de 87%.

Eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării a fost de 96%

13 pacienți vaccinați au avut nevoie de spitalizare, în timp ce 182 de pacienți nevaccinați au fost internați. Decesele cauzate de COVID-19 în spital s-au înregistrat la un pacient vaccinat și la 25 de pacienți nevaccinați. Eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării a fost de 96%, iar eficacitatea împotriva deceselor cauzate de COVID-19 a fost de 98%.

Eficacitatea vaccinului, mai mare împotriva COVID-19 simptomatic decât a COVID-19 asimptomatic

De asemenea, s-a observat că eficacitatea vaccinului a fost mai mare împotriva COVID-19 simptomatic (88%) decât a COVID-19 asimptomatic (73%).

„Acest studiu vine cu noi dovezi ale eficienței vaccinului Moderna COVID-19 în lumea reală, în special în rândul populației generale”, a spus Hung Fu Tseng, autorul principal al studiului. „În plus, observarea acestor pacienți complet vaccinați a avut loc până în iunie 2021, perioadă care s-a suprapus cu apariția variantei Delta în Statele Unite. Observarea pe termen lung este în desfășurare pentru a evalua în continuare protecția dată de vaccinuri”, a precizat acesta.