Vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani ar putea începe după jumătatea lunii ianuarie, după cum a anunțat joi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. El a explicat că în acest mod, rata de vaccinare pentru această categorie de vârstă va ajunge la 20%.

În acest context, a fost optimizată platforma de programare și elaborat modul în care se va derula vaccinarea pentru categoria de vârstă între 5 şi 11 ani, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

„A fost deja optimizată platforma de programare şi Registrul Electronic Naţional de Vaccinare, ele vor fi deschise în momentul în care vom anunţa debutul efectiv al campaniei de vaccinare. Am elaborat instrucţiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă. Locaţiile în care se va derula campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani sunt în cabinetele de vaccinare organizate în centrele de vaccinare atât din unităţi sanitare, cât şi din afara unităţilor sanitare, vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccinul de compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare şi în cabinetele pentru medicină de familie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Schemă de vaccinare în două doze

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a precizat că schema de vaccinare pentru această categorie de copii poate începe la jumătatea lunii ianuarie și se vor folosi două doze de vaccin, administrate la un interval de 21 de zile.

„Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile, a câte 10 micrograme pe doză, asta înseamnă un volum de 0,2 ml, care se extrage din flaconul multidoză. Doza se administrează intramuscular, la fel ca şi pentru copiii din grupa de vârstă de peste 12 ani. Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepţiona doze de vaccin pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit estimărilor, rata de acoperire cu vaccin a acestei categorii va ajunge la 20%, ceea ce înseamnă aproximativ 240.000 de copii. Având în vedere schema de vaccinare menționată, Valeriu Gheorghiță mai spune că vor fi necesare 550.000 de doze pe an.