Întreaga ţară a intrat în carantină! Măsura a fost luată pentru o lună de zile.

Letonia are cea mai ridicată rată de infectare din lume pe cap de locuitor

Este vorba despre Letonia. Autorităţile din ţara baltică au anunţat, joi, intrarea în carantină pentru următoarele 30 de zile.

Se închid magazinele neesenţiale, sălile de cinema şi de teatru, precum şi saloanele de înfrumuseţare. Totul, în încercarea de a opri cea mai ridicată rată de infectare cu COVID-19 din lume pe cap de locuitor: 1.406 infecţii la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, transmite agenţia AFP.

Nici ţările vecine, Lituania şi Estonia, nu sunt departe de cifrele acestea, cu 1.221 şi respectiv 1.126 cazuri.

Letonia, printre cele mai scăzute rate de vaccinare din UE. România stă şi mai prost

Letonia are o rată a vaccinării mică în Uniunea Europeană, doar aproape 50% din populaţie fiind imunizată până acum cu schema completă. Doar în Bulgaria, România şi Croaţia ratele de vaccinare sunt şi mai scăzute, notează jurnaliştii AFP.

Premierul Krisjanis Karins şi-a cerut scuze faţă de letonii care s-au vaccinat până în acest moment.

“Vreau să-mi cer scuze faţă de cei vaccinaţi, dar restricţiile se aplică tuturor. (…) Sunt încă prea multe persoane nevaccinate care sunt infectate cu COVID-19 şi mor în spitale”, a spus acesta luni, când noile restricţii au fost aprobate după o şedinţă de Guvern care a durat 10 ore.

Spitalele au încetat să mai trateze persoanele cu cancer şi alte boli

Carantina urmează să dureze până la 15 noiembrie şi va cuprinde restricţii de circulaţie între orele 20:00 (seara) şi 05:00 (dimineaţa), iar restaurantele vor avea permisiunea de a vinde mâncare la pachet.

Majoritatea angajaţilor vor trebui să lucreze la distanţă, în timp ce şcolile trec la învăţământul online, cu excepţia creşelor şi a primilor trei ani de şcoală primară.

Spitalele din această ţară, cu 1,9 milioane de locuitori, au încetat să mai trateze persoanele cu cancer şi alte boli, concentrându-se doar asupra bolnavilor de COVID-19 şi care au nevoie de Terapie Intensivă.

Un grup ştiinţific consultativ a renunţat la colaborarea sa cu Guvernul

La începutul acestei luni, Letonia declarase stare de urgenţă pentru trei luni cu scopul de a consolida purtarea măştii şi administrarea vaccinurilor. Câteva zile mai târziu, preşedintele leton Egils Levits a fost diagnosticat pozitiv, chiar dacă era vaccinat cu schema completă.

Recent, un grup ştiinţific consultativ pentru lupta împotriva COVID-19 a declarat că încetează să lucreze cu Guvernul întrucât recomandările sale din vară au fost ignorate.

“Trebuie să existe o cerere din partea Guvernului pentru o expertiză academică, dar experienţa noastră actuală arată că nu există nicio cerere din partea cabinetului” de miniştri, au transmis experţii.