În timp ce autorităţile ucrainene anunţă că au pierdut încă un avion de luptă, care ar fi fost doborât de separatiştii pro-ruşi, statele occidentale încearcă să medieze negocierile între Moscova şi Kiev.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că avionul ar fi fost doborât în regiunea Lugansk la scurt timp după ce a lansat un atac împotriva rebelilor. Pilotul s-a catapultat, reuşind să ajungă la loc sigur, a transmis oficialul armatei.

Oraşul Lugansk din estul ţării, înconjurat de forţele armate ucrainene, suferă de masive întreruperi ale energiei electrice, precum şi de lipsa alimentelor şi a medicamentelor. Într-o situaţie similară se găseşte şi oraşul Doneţk, la rândul lui aprig disputat.

Recenta amplificare a luptelor între soldaţii ucraineni şi secesionişti survine pe fondul aşteptării la care este supus convoiul rusesc cu ajutoare destinate civililor, căruia nu i s-a permis, încă, să intre pe teritoriul ucrainean. Reprezentanţii Crucii Roşii, responsabili de distrubuirea ajutoarelor, spun că principala cauză a impasului în care se află convoiul este lipsa garanţiilor de securitate, niciuna dintre părţile aflate în conflict nedorind să îşi asume vreo responsabilitate în acest sens.

Duminică seara la Berlin sunt aşteptaţi ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, care vor avea discuţii despre posibila soluţionare a conflictului din estul Ucrainei. Consultările vor fi găzduite de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

NATO şi noul tip de război, "posibil şi în alte state est-europene"

"Problema noastră cea mai mare în acest moment este apariţia unei noi metode de a duce un război", a declarat generalul NATO, Philip Breedlove, pentru cotidianul german "Welt am Sonntag". Breedlove atrage atenţia asupra "militarilor fără uniforme inscripţionate, a căror misiune este să tulbure liniştea publică, să ocupe clădiri ale statului şi să instige populaţia civilă la acte de violenţă".

Astfel de luptători pot destabiliza substanţial o ţară, este de părere generalul american, care a dat exemplul evenimentelor din estul Ucrainei, unde "populaţia rusă a fost organizată să lupte". "Există riscul ca asemenea lucruri să se întâmple şi în alte state est-europene", a declarat oficialul Alianţei, fără a oferi exemple concrete.

Oficialul NATO a subliniat însă că Alianţa ar putea fi nevoită să intervină în situaţia în care "soldaţi străini infiltrează teritoriul unei ţări membre, dacă se poate dovedi o atare acţiune din partea unui stat agresor. În asemenea situaţie, urmează un răspuns militar împotriva acţiunilor agresorului", a mai spus Breedlove.