Au fost arestate numeroase persoane, iar în timpul perchezițiilor au fost găsite muniții, diferite tipuri de arme (inclusiv aruncătoare de grenade), cutii de trotil cu declanșare de la distanță și sume foarte mari de bani cu însemnele unei bănci rusești, uniforme militare, etc. Toate urmau a fi folosite pentru a răsturna, prin violență, puterea de stat în cazul victoriei forțelor pro-europene, la alegerile de duminică, 30 noiembrie.

Informațiile au fost făcute publice, în cadrul unei conferințe de presă, de către șeful de secție din cadrul Procuraturii Generale, Viorel Morari, și șeful Direcției Operațiuni Speciale a MAI, Gheorghe Cavcalic. Potrivit lor, în cadrul operațiunii au fost reținute mai multe persoane cu antecedente penale (inclusiv una aflată în căutare internațională) – membri ai organizației extremiste „Antifa”. În timpul perchezițiilor, au fost depistate și planurile detaliate ale clădirilor Comisiei Electorale Centrale, dar și ale Televiziunii Publice. „În gruparea criminală a fost racolat și un militar care își satisfăcea serviciul în una din unitățile militare din Republica Moldova – persoană care avea acces la diferite tipuri de informații, arme, muniții și echipament militar din dotarea Armatei Naționale. Și deloc întâmplător acest militar își satisfăcea serviciul în apropierea Televiziunii Publice – unitatea militară este amplasată la numai 1,5 km de postul public de televiziune”, a menționat Gheorghe Cavcalic.

Grigore Petrenco: „O făcătură, pentru a-l scoate pe Usatîi din cursă”

Printre cei reținuți este și Mihail Amerberg, care este un apropiat al șefului „Antifa”, deputatul comunist Grigore Petrenko (expulzat recent din PCRM). În prezent Grigore Petrenko este candidat la funcția de deputat pe lista Partidului „Patria”, condus de controversatul personaj cu afaceri în Rusia, Renato Usatîi. Potrivit unor informații apărute în presă, Petrenko ar fi fugit din Republica Moldova și s-ar afla la Moscova. Contactat de DW, Grigore Petrenko a spus că perchezițiile efectuate miercuri „sunt o făcătură” prin care se urmărește scoaterea din cursa electorală a Partidului „Patria”. Petrenko a mai spus că nu se află la Moscova, ci la Chișinău.

Anterior, Mihail Amerberg a apărut în atenția presei după ce în apartamentul său au fost găsite arme și muniții. Acesta s-a ales cu dosar pentru păstrarea ilegală de arme. Amerberg a fost verificat și în cazul unui dublu omor de la Durlești (suburbie a Chișinăului).

Profesori implicați

Potrivit lui Cavcalic, gruparea criminală „Antifa” era susținută și de unii profesori din instituțiile de învățământ superior. Aceștia racolau studenții săraci, sub pretextul încleierii posterelor electorale prin Chișinău, iar ulterior, „în urma contactului psihologic”, unii dintre aceștia erau selectați pentru acțiuni destabilizatoare și înrolați în rândurile „Antifa”.

La rândul său, procurorul Viorel Morari a spus că dosarul penal în baza căruia au fost efectuate miercuri perchezițiile a fost deschis încă în primăvara anului curent „pe faptul creării și organizării activității unei organizații criminale”. „Temei pentru pornirea urmăririi penale au servit rezultatele măsurilor speciale de investigație. Este vorba de interceptări telefonice, informații obținute de la informatori și de la persoanele care au acceptat să colaboreze cu organele de urmărire penală”, a spus Morari. El a precizat că miercuri au avut loc percheziții nu doar în Chișinău, ci și în orașele Soroca, Ialoveni și Bălți – în toate aceste locații fiind găsite arme și muniții.

CEC a cerut excluderea Partidului „Patria” din cursa electorală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a cerut miercuri, în cadrul unei ședințe extraordinare, Curții de Apel să anuleze decizia de înregistrare a Partidului „Patria” în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 și să dispună încasarea în folosul statului a sumelor de bani primite fraudulos de către acest concurent electoral.

Decizia CEC vine după ce Inspectoratul General de Poliţie a sesizat CEC cu privire la faptul că Partiul „Patria” ar fi folosit, contrar legii, în campania sa electorală resurse financiare oferite din străinătate.

Potrivit experului în drept constituțional, Vitalie Catană, „Legea cu privire la partide interzice finanțarea partidelor politice din exterior. Codul Electoral prevede excluderea din campanie dacă se dovedeşte acest lucru. Partidul va fi radiat din lista candidaţilor şi nu va participa la alegeri. Ministerul de Interne, Procuratura Generală trebuie să intervină! Moscova mizează pe diferiți actori cu diferite roluri. Este de așteptat ca Usatîi (Renato Usatîi, liderul Partidului „Patria”) să reacționeze în cel mai urât mod”, a menționat Catană.

Atenționare

În legătură cu acest caz, MAI și Procuratura Generală a Republicii Moldova a lansat un apel în care cheamă profesorii și părinții să supravegheze strict, în zilele următoare, activitatea studenților, pentru a nu admite folosirea lor de către grupările extremiste în acțiuni îndreptate împotriva statului.