Astfel, forțele pro-europene (Partidul Liberal-Democrat – 17,8%, Partidul Democrat – 12,9% și Partidul Liberal – 7,3%) ar acumula împreună 38% din voturi, iar forțele pro-ruse (Partidul Comuniștilor – 21,2% și Partidul „Patria”-9,6%) – 30,8%. Aproape de pragul de 6% pentru accederea în Parlament se află, însă, un alt partid pro-rus, susținut masiv de Kremlin – Partidul Socialiștilor cu 3,9%. Totodată, 10.8% din cei chestionați rămân indeciși.

 

Comparativ cu sondajul precedent al IMAS, (realizat în perioada 6 – 22 septembrie), Partidul Comuniștilor este în scădere (-2.2%), la fel ca și Partidul Liberal Democrat (-1.2%). În creștere este procentajul celor care ar vota pentru Partidul Democrat (+2.2%), Partidul „Patria” (+2.9%), Partidul Liberal (+1%) și Partidul Socialiștilor (+1.1%).

 

Același sondaj mai relevă faptul că moldovenii se tem cel mai mult de o invazie militară rusească (48% – foarte îngrijorați / 24% – îngrijorați într-o oarecare măsură). Doi din trei respondenți s-au arătat îngrijoraţi de o posibilă escaladare a situaţiei.

 

Publicistul Petru Bogatu susține că astăzi fiecare moldovean care are neatrofiat instinctul autoconservării trebuie să-și pună întrebarea: Ce se va întâmpla cu cursul proeuropean al țării dacă la putere vin partidele războiului? El avertizează că o eventuală majoritate antieuropeană în viitorul parlament ar da peste cap nu atât vectorul de politică externă, cât pacea și liniștea în țară. „Republica Moldova s-ar transforma pe loc într-o Transnistrie umflată până la Prut, iar orice alianță cu Rusia în actualele circumstanțe geopolitice înseamnă anexare, subordonare și război”.