„Facem apel către președintele Nicolae Timofti să țină cont de voința exprimată de majoritatea absolută din Parlamentul Republicii Moldova și să acționeze în temeiul interesului național și al Legii Supreme. Declarăm în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat la funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale”, se menţionează în declaraţia celor 56 de deputați din Parlament.

Potrivit președintelui, candidatura lui Plahotniuc nu este una integră și vine în contradicție cu Hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013, prin care s-a menționat că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Majoritatea pro-Plahotniuc se ruinează

Joi dimineață, unul din cei 56 de deputați din pretinsa „majoritate”, deputatul PLDM, Aliona Goța, a anunțat că se detașează de lista celor care au semnat pentru „majoritate” și își retrage semnătura de pe declarația de susținere a candidaturii lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Și deputatul PLDM, Vladimir Hotineanu, a anunțat că-și va retrage semnătura de pe „declarația de majoritate” (pentru care a semnat zilele trecute contrar poziției formațiunii din care face parte) „dacă rămâne candidat Plahotniuc”. Președintele interimar al liberal-democraților, Valeriu Streleț, a declarat miercuri că PLDM nu va susține candidatura lui Plahotniuc, considerându-l „un pericol pentru stabilitatea și liniștea socială”. Iar joi, la mitingul de susținere a președintelui, organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, deputatul PLDM, Tudor Deliu, a anunțat că toți cei 7 deputați PLDM care au semnat declarația de majoritate, patronată de PD, își vor retrage semnăturile de pe acel document. Aceasta ar însemna lipsa unei majorități parlamentare formalizate (așa cum prevede o hotărâre a Curții Constituționale). În consecință, desemnarea unui nou candidat la funcția de premier rămâne la discreția președintelui Nicolae Timofti.

Sfidare?

Joi, Vladimir Plahotniuc i-a trimis o scrisoare președintelui țării, Nicolae Timofti, prin care îl asigură că suspiciunile privind integritatea sa sunt neîntemeiate și că este gata să semneze o declarație de integritate, imediat după desemnarea sa la funcția de premier. Ex-candidatul la funcția de premier, Ion Sturza (boicotat de Parlament), a reprodus miercuri o declarație a președintelui Timofti, făcută la o întâlnire cu șefii organelor de forță. Potrivit lui Sturza, în momentul în care cineva a raportat că situația este foarte tensionată, menționând că ar fi mai bine să se facă un compromise, președintele ar fi răspuns: „Sunt gata să mor, dar nu voi permite hoților să captureze țara!”, a menționat Sturza, care s-a arătat sigur că șeful statului va rezista tuturor presiunilor care se exercită asupra sa.

„Vlad Plahotniuc a trecut linia roşie. Este o sfidare fără precedent. Se creează impresia că nu au mai rămas în Moldova oameni, cetăţeni cinstiţi şi doar el poate deveni premier”. Este declarația Maiei Sandu, care a anunțat crearea unei alternative politice pro-europene (Partidul Acțiune și Solidaritate) în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate sau ordinare. Potrivit ei, nominalizarea finanțatorului PD, Vladimir Plahotniuc, la funcţia de şef al executivului confirmă „obsesia acestuia de a-şi supune ultimul centimetru de libertate din Moldova”. „Convingerea mea este că domnului președinte Nicolae Timofti, care a demonstrat că interesele țării nu sunt subiect de târguială și că nicio formă de șantaj și presiune nu va avea efect asupra deciziilor sale, îi revine, din nou, misiunea să salveze viitorul Republicii Moldova de interese josnice care nu au nimic în comun cu dorințele oamenilor pentru o viață mai bună și în siguranță aici, acasă”, susține Maia Sandu.

Președintele are sprijinul partenerilor externi

Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a salutat decizia președintelui moldovean Nicolae Timofti de a respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova: „Am mare respect pentru decizia președintelui Timofti de a aplica legea și de a refuza un candidat lipsit de integritate”, a transmis Daul, după ce Nicolae Timofti a respins miercuri candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de premier. Preşedintele Partidului Popular European a transmis că „prin decizia președintelui Timofti statul de drept în Moldova este mai puternic. Integritatea și combaterea corupției nu sunt doar vorbe”.

Și europarlamentarul Monica Macovei a salutat decizia președintelui Timofti de a respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc: „Felicitări președintelui Nicolae Timofti, care a respins nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru, pentru că nu îndeplinește criteriile de integritate”, a scris Macovei pe o rețea de socializare. „Scenariul în care nu se va face o nouă propunere de prim-ministru, ci se va cere demisia preşedintelui Nicolae Timofte, este unul care va arunca Republica Moldova în haos şi în instabilitate politică. O ţară fără Guvern şi cu un preşedinte căruia i se cere demisia înseamnă, pe lângă instabilitate politică, plecarea investitorilor, sărăcirea populaţiei şi ducerea Republicii Moldova la limita zonei democratice. Cei care cer demisia preşedintelui vor răul Republicii Moldova şi al cetăţenilor, uitând de Bruxelles şi de faptul că au pornit pe drumul libertăţii şi pe cel european”, susține Monica Macovei. „Un alt scenariu care se discută este cel al alegerilor anticipate. Nu sunt binevenite alegerile anticipate acum, nu sunt în interesul independenţei Republicii Moldova, nici al drumului european, şi nici al libertăţii cetăţenilor. Este mai bine ca Republica Moldova să aibă un guvern pe baza votului de la ultimele alegeri, adică un guvern pro-european şi prin fapte, nu doar prin declaraţii. Pentru că alegeri anticipate înseamnă instabilitate politică şi economică, pentru că s-au creat şi partide dubioase, cu politicieni manevraţi de ruşi sau de oligarhi”, susține Macovei care adaugă: „există riscul ca ruşii să profite de alegerile anticipate, să destabilizeze Republica Moldova şi chiar să o preia sub controlul lor”.

„Strada” e de partea președintelui

Joi, zeci de mii de oameni au revenit în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru a-l sprijini pe președintele Timofti. S-au alăturat manifestanților și unii deputați PLDM, artiști, oameni de cultură, precum și unul din liderii Partidului Popular European din Moldova, Oazu Nantoi. „Îi mulțumesc lui Plahotniuc, pentru că ne-a oferit nouă lista celor pe care, după eventualele alegeri anticipate, în niciun caz nu trebuie să-i vedem în Parlamentul Republicii Moldova. (…) „Prea de multe ori am greșit. Prea de multe ori ne-am creat idoli. Trebuie să tragem concluzii. După aceste alegeri anticipate pe care eu le vreau ca cetățean, să avem demnitatea întoarsă la noi acasă. Vă chem la consolidare, responsabilizare, mobilizare. Acum sau niciodată”, a declarat Oazu Nantoi în fața manifestanților.

PD urzește demiterea lui Timofti

În timp ce societatea civilă îi solicită șefului statului să înainteze joi (este ultima zi în care șeful statului mai poate desemna un candidat la funcția de premier) un candidat integru la funcția de prim-ministru, în mediul PD se discută scenariul demiterii președintelui Timofti de către Parlament. Conform Constituției, propunerea demiterii șefului statului poate fi înaintată de 34 de deputați (PD ar avea acest număr de deputați), numai că, în cazul unui eventual aviz pozitiv din partea Curții Constituționale, demiterea președintelui ar urma să aibă loc cu votul a 67 de deputați – lucru, aparent, imposibil în actuala configurație politică din Parlament. Liderul socialiștilor, Igor Dodon (care anterior insista asupra demiterii președintelui Timofti), a anunțat joi că deputații socialiști nu vor susține acum demiterea președintelui, deoarece aceasta ar face imposibile alegerile anticipate pe care PSRM și le dorește. În cazul demiterii șefului statului, interimatul funcției ar urma să fie exercitat de șeful Legislativului, Andrian Candu, finul de cununie a lui Vlad Plahotniuc, iar analiștii politici spun că, în acest caz, finul și-ar desemna fără nici o problemă nașul la funcția de premier.