El a precizat că în Ucraina au venit la putere nu forţe radicale, ci partide care promovează vectorul european de dezvoltare a ţării. „În Moldova situația e mai complicată: forţele pro-europene şi cele care pledează pentru apropierea de Rusia se bucură de sprijin aproape identic. Opoziţia se comportă agresiv şi se bucură de simpatia populaţiei. Reprezentanţii Partidului Socialiştilor chiar au anunțat că denunţarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE şi aderarea la Uniunea Vamală vor fi primele acțiuni pe care le va întreprinde dacă va veni la putere", a amintit diplomatul ucrainean.

Serghei Pirojkov: ”Politicienii trebuie să discute cu cetățenii

Potrivit lui, într-o astfel de situaţie este importantă poziţia autorităţilor în ajunul alegerilor. Politicienii moldoveni, antrenaţi în cursa electorală, ar trebui să discute mai mult cu cetăţenii, în special, pentru a le explica avantajele apropierii de Uniunea Europeană. „Politicienii moldoveni care sunt de orientare pro-europeană trebuie să preia experienţa politicienilor de la noi şi să acorde o atenţie mai mare electoratului. Nu trebuie să se lase la nivelul succeselor obţinute şi trebuie să ia în considerare faptul că oricând pot veni forţe noi. Mă refer în special la socialişti. Faptul că ei optează pentru Uniunea Vamală trebuie să dea de gândit alegătorilor. Sper că moldovenii sunt deştepţi şi vor face alegerea corectă pe 30 noiembrie”, a spus Serghei Pirojkov.

Diplomatul este convins că încercările Kremlinului de a crea aşa-numita "Novorossia", luând în calcul rezultatul alegerilor din Ucraina, au eşuat. "Acest proiect nu mai este actual. Înţelegem că ne aflăm în stare de confruntare militară cu Rusia, care trimite pe teritoriul Ucrainei mercenarii săi, încercând să impună un 'conflict îngheţat' după exemplul celui transnistrean. Scopul este condamnabil şi nedemn de o ţară ce se consideră o mare putere", a menţionat ambasadorul.

Ion Stăvilă: „Împreună ne va fi mai ușor”

La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ion Stăvilă, a spus că votul pro-european pronunțat din Ucraina facilitează parcursul european al Republicii Moldova și va contribui la soluționarea diferendului transnistrean. „Republica Moldova va avea alături o Ucraină prietenă, un partener şi un aliat de încredere în realizarea aspiraţiilor europene. Împreună, două ţări vecine, situate în această zonă geopolitică sensibilă, se vor putea sprijini reciproc. Împreună cu Ucraina ne va fi mai uşor”, a menționat Stăvilă.

Fostul ambasador al Republicii Moldova, Anatol Țăranu, consideră că Rusia, prin politica sa, a alimentat sentimentele pro-europene ale ucrainenilor. „Votul în favoarea partidelor pro-europene vorbeşte despre faptul că Rusia a clacat lamentabil în politca sa faţă de Ucraina, prefăcând-o în duşmanul său şi, de fapt, Rusia, prin politica sa, a fundamentat cursul european al Ucrainei”, susține Anatol Țăranu.

Vlad Filat: „Forțele pro-europene vor învinge!”

În același context, Vlad Filat, liderul PLD – partid pro-european creditat de sondaje cu cele mai multe șanse la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, a spus: „Având şi la Kiev o guvernare pro-europeană, ne vom putea uni forţele, ne vom putea conjuga eforturile în soluţionarea tuturor problemelor comune pe care le avem, pornind de la cele din domeniul economic, energetic şi terminînd cu problema transnistreană. Având în vedere evenimentele din spaţiul ex-sovietic din ultimii ani, avem un stimulent în plus de a acţiona în comun cu Ucraina”. Vlad Filat s-a arătat convins că şi la Chişinău forţele pro-europene vor obține majoritatea, „chiar dacă oponenţii integrării europene promovează masiv falsul şi minciuna, încercând să inducă oamenii în eroare”. „Aceşti pretinşi actori politici, care acţionează în detrimentul intereselor naționale, nu înţeleg că oamenii conştientizează că un viitor prosper şi civilizat îl pot avea doar în UE. De aceea, oricât s-ar strădui diverşi agenţi de influenţă, plătiţi din exterior de forţele ostile integrării europene a Republicii Moldova, forţele pro-europene vor învinge, iar ţara noastră îşi va continua calea aleasă în 2009 spre un viitor liber, democratic, european și prosper!”, a conchis liderul PLDM.

Petru Lucinschi: „Șansele partidelor pro-europene sunt mari”

Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a remarcat și el că singura șansă de dezvoltare a Republicii Moldova este integrarea europeană și a apreciat că „șansele partidelor pro-europene de a câştiga alegerile sunt mari”. „Nu se poate trece cu vederea toate câte s-au făcut în ultimul timp cu ajutorul UE. Dacă în 2009 erau reparate doar 8% din drumuri, în 2014 această cifră a ajuns la 35%. Aproape în fiecare sat avem 2-3 proiecte finanțate de UE. Din păcate, sunt mulți manipulatori, dar oamenii au înțeles deja cine ne este prieten”, a menționat Lucinschi.

Potrivit lui, după alegeri, cel mai greu exerciţiu va fi alegerea premierului şi nu exclude alegerile anticipate. „Fiecare partid are candidatul său. Cred că ar fi corect ca premierul să fie înaintat de către partidul din viitoarea coaliţie care va deţine cel mai mare număr de mandate. Dacă Parlamentul nu va reuşi să voteze guvernul din două tentative, atunci şeful statului va trebui să dizolve Parlamentul”.