Nu comit crime grele, dar fură cam tot ce apucă. Cel mai mult succes îl au în rândul hoţilor telefoanele mobile. Extrase din genţile oamenilor sau din magazine. De multe ori, victimele sunt turiştii, prezenţi în orice sezon în număr foarte mare în Berlin (peste 25 de milioane de înnoptări în 2013). Aproape o treime din hoţii de buzunare din Berlin sunt cetăţeni români: 31,1%. Bulgarii ocupă locul al doilea, cu 9,9%.

    Studiul, publicat la Berlin de Ministerul regional de Interne, condus de creştin-democratul Frank Henkel, arată şi că delictele de acest gen s-au înmulţit considerabil. Cu 20.794 de făptaşi prinşi în 2013, furturile de buzunar au fost cele mai multe din ultimii 10 ani. Iar 17,3% dintre hoţi s-au dovedit a fi minori.

    Tructul cu harta

    O escrocherie la modă în rândul hoţilor proveniţi din România face în continuare victime, deşi e arhicunoscută în rândul localnicilor: trucul cu harta, care merge de minune la terasele berlineze. Un domn binevoitor îţi întinde o hartă pe masă, îţi pune întrebări legate de o adresă, iar în timp ce tu te concentrezi să-i răspunzi, banii sau telefonul tău mobil migrează pe nesimţite spre buzunarul lui. Peste 4.000 de astfel de cazuri au avut loc în 2013.

    În ceea ce priveşte furturile de maşini, cercetările poliţiei arată că făptaşii est-europeni, mai ales cei proveniţi din Polonia, sunt în fruntea listei. În 2013, au fost furate 6.669 de autoturisme, mărcile preferate anul trecut fiind Audi, Range Rover şi Mazda. Pentru crima organizată, spun reprezentanţii poliţiei berlineze, capitala Germaniei e scena perfectă, având în vedere suprafaţa extinsă a oraşului şi legăturile rapide, pe autostradă, cu Europa de Est.

    Oraş sigur

    În total, poliţia a înregistrat anul trecut peste 503.000 delicte în Berlin, cu 1,7% mai multe decât în 2012. Numărul spargerilor de locuinţe şi al vătămărilor corporale grave a scăzut, faţă de anii trecuţi, cu 5,9%, respectiv 7,1%. Cele 106 omoruri înregistrate în 2013 în capitală au fost şi ele semnificativ mai puţine decât în anii trecuţi. O scădere cu 27,9%.

    Motivul principal, aşadar, al creşterii nivelului criminalităţii îl reprezintă tocmai hoţii de buzunare şi de maşini, din ce în ce mai mulţi şi din ce în ce mai activi. Aproape jumătate din totalul delictelor comise în 2013 au fost furturi de toate felurile.

    Cu toate acestea, senatorul Henkel asigură că, „în comparaţie cu alte metropole, Berlinul este unul dintre cele mai sigure oraşe din Europa”.