Un nou drum expres inaugurat în România. Se va lega de Autostrada Transilvania

Se deschide Drumul Expres 16! Veste excelentă pentru şoferii din România. Apare un nou drum de mare viteză în ţara noastră.

Este vorba despre un drum expres ce va fi inaugurat în vestul ţării. Drumul Expres 16 este aproape gata şi urmează să fie dat în folosinţă chiar luna aceasta.

Vorbim despre un drum expres în lungime de 19 kilometri. El va lega Oradea de Autostrada Transilvania (tronsonul dintre Biharia şi graniţa cu Ungaria).

Se estimează că va rezolva problema aglomeraţiei din zona metropolitană a municipiului Oradea. În plus, va aduce beneficii majore şoferilor care circulă în judeţul Bihor.

„Acest drum va rezolva problema traficului intens din Zona Metropolitană a Oradiei şi cred că este un lucru un că s-a finalizat, benefic atât pentru locuitorii din Bihor, cât şi pentru cei care ne tranzitează judeţul.

Se mai fac ultimele amenajări, pentru elemente de siguranţă şi semnalizare (marcaje, indicatoare, parapete de protecţie, iluminat) şi diverse lucrări în afara părţii carosabile, dar aşteptăm decizia Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)”, a indicat Mircea Mălan, responsabil în Consiliul Judeţean Bihor de Direcţia Tehnică, Proiecte cu finanţare europeană şi Mediu, potrivit Agerpres.

Se deschide Drumul Expres 16! Din cei 19 kilometri ai acestui tronson de drum, 13 sunt realizaţi la profil de drum expres. Restul de 6 km sunt de drum naţional cu câte două benzi pe sens.

Inaugurarea oficială este aşteptată la sfârşitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare, între 22 şi 26 martie.

Proiect de peste jumătate de miliard de lei, finanțat prin fonduri europene nerambursabile

Despre Drumul Expres 16 a vorbit luni, 18 martie, şi Cristian Pistol, directorul CNAIR. El a postat pe pagina sa de Facebook o filmare de pe şantierul drumului expres. Acesta este finalizat în proporţie de 96%, indică Pistol.

„Circulația pe DEx16 (Oradea-A3) se deschide luna aceasta (martie 2024)! Pe cei 18,96 de km lucrările au ajuns la 96%.

Proiectul cu o valoare de 545,9 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin fonduri europene nerambursabile, a fost construit în termenul contractual”, scrie Cristian Pistol.

Se deschide Drumul Expres 16! Noul drum va gestiona fluxul de trafic către ieșirea și intrarea în țară pe DN1 Cluj – Oradea, precum și de pe DN 76 Deva – Oradea și DN 79 Arad – Oradea. De asemenea, acesta va fi conectat la Inelul Rutier Metropolitan. Vorbim aici despre cea de-a doua centură a municipiului Oradea.

Astfel, va facilita reducerea numărului de vehicule care traversează actuala centură a municipiului Oradea.

Semnat în iulie 2021, contractul a fost atribuit companiei Strabag, iar lucrările au început în primăvara anului 2022. Valoarea contractului este de 545 de milioane de lei, cu un termen de execuție de 24 de luni. A fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.